Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uhapšeni osumnjičeni za napad na crkvu u Istanbulu

Izvor: Screenshot

Svijet

Comments 0

Uhapšeni osumnjičeni za napad na crkvu u Istanbulu

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Turske vlasti uhapsile su dvojicu naoružanih napadača koji su osumnjičeni da su  ubili jednu osobu tokom mise u crkvi u Istanbulu, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja, u napadu za koji je odgovornost preuzela takozvana Islamska država.

Jerlikaja je rekao da se napad, koji je Ankara osudila, dogodio oko 8:40 u talijanskoj katoličkoj crkvi svete Marije u istambulskoj četvrti Sariyer, te da je jedan turski državljanin ubijen dok je prisustvovao službi.

"Dvojica osumnjičenih za ubistvo koji su izazvali smrt našeg građanina Tuncera Čihana tokom nedjeljne službe u crkvi svete Marije u Sarijeru su uhapšeni", saopštio je Jerlikaja na mreži X (bivši Twitter), ne navodeći koji je motiv napada ili ko ga je izvršio.

Neposredno prije toga, takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za napad u objavi na mreži Telegram, rekavši da je to bio odgovor na poziv lidera te terorističke grupe da se napadnu jevreji i hrišćani.

Snimke nadzornih kamera iz unutrašnjosti crkve, koje je potvrdio Reuters, pokazuju kako maskirani naoružani napadači ulaze u zgradu i pucaju u čovjeka koji je hodao ispred njih. Snimka nadzornih kamera pokazuje kako napadači odlaze nakon toga.

Predsjednik Redžep Tajip Erdoan pozvao je sveštenika crkve kako bi mu izrazio saučešće i podršku.

Papa Franjo je tokom nedjeljne mise izrazio saučešće zbog napada.

"Izražavam svoje saučešće zajednici crkve Svete Marije Draperis u Istanbulu koja je tokom mise pretrpjela oružani napad koji je uzrokovao smrt jedne osobe", rekao je papa Franjo.

Italijanska premijerka Georgia Meloni saopćila je na X-u da talijansko ministarstvo vanjskih poslova prati novosti o "prezira vrijednom činu" i osudila ga.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR