18 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajinska vojska: Rusija gomila trupe na frontu

Svijet

Comments 0

Ukrajinska vojska: Rusija gomila trupe na frontu

Autor: Antena M

  • Viber

Ukrajinske vlasti upozorile su da Rusija sprovodi ofanzivne operacije duž većeg dijela ratne linije, pri čemu ukrajinska vojska pokušava da zadrži položaje u trenucima dok joj ponestaje municije.

Borbe su intenzivne na sjeveroistoku duž dijela teritorije gdje se dodiruju regije Harkov i Lugansk, prenosi Hina.

Ukrajina je prošle sedmice objavila da je povukla snage iz sela Krokmalne u Harkovu, kako bi zauzela povoljnije odbrambene položaje na uzvišenju, dok izvještaji pokazuju da su ruske snage nastavile da vrše pritisak na to područje.

Glavni štab ukrajinske vojske rekao je da su se ukrajinske snage suočile sa 13 napada u blizini Krokmalne, na Tabaiivku sjeverozapadno od sela i na Stelmakhivku na jugu.

“Neprijatelj se fokusira na veliki broj artiljerijskih napada i pokušava napredovati”, rekao je portparol komande kopnenih snaga za ukrajinsku televiziju o situaciji u blizini Krokmalne.

Linije fronta, koncentrisane u istočnoj i južnoj Ukrajini, bile su uglavnom statične već mjesecima, nakon što je ukrajinska kontraofanziva prošlog ljeta u velikoj mjeri odbijena od snažno utvrđene ruske odbrane.

Nedavni nalet ruskih ofanziva došao je nakon što je Ukrajina upozorila da se suočava sa kritičnom nestašicom municije, a rat se bliži dvogodišnjici.

Ukrajinske snage, takođe, izvještavaju da se suočavaju s povećanim pritiskom dalje jugoistočno u oblasti oko Bahmuta, koja je bila glavni fokus ruske zimske ofanzive prije godinu.

„Napori Rusije koncentrisani su na jugozapadu grada, oko uglavnom uništenih sela Kliščivka i Andriivka”, rekao je komandant Oles Maliarevič iz 92. posebne brigade.

On je za ukrajinsku televizuju kazao da neprijatelj gomila snage i da napadaju svaki dan.

Maliarevič je istakao da ogromnu prijetnju sada predstavljaju bespilotne letjelice, koje su imale sve značajniji uticaj na frontu tokom prošle godine.

On je rekao da Rusi imaju znatno više dronova od Ukrajine, uključujući one opremljene za noćno osmatranje.

Ukrajinski portparol vojske odgovoran za operacije na jugu u regiji Zaporožje, Oleksandr Štupun, kazao je da su ruski napori sada usmjereni na ponovno osvajanje teritorija koje je Ukrajina povratila.

“Sve u svemu, agresor je vrlo aktivan, povećali su broj napadačkih i desantnih operacija. Već drugi dan zaredom izvode 50 borbenih angažmana dnevno. Neprijatelj je aktivan u svim smjerovima”, naveo je Štupun.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR