18 °

max 24 ° / min 15 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Paralisan Pariz: Francuski farmeri protestuju zbog poreza, plata, propisa

Izvor: epa efe

Svijet

Tag Video
Comments 0

Paralisan Pariz: Francuski farmeri protestuju zbog poreza, plata, propisa

Izvor: Danas online

Autor: Antena M

  • Viber

Francuski farmeri koji voze traktore ispunili su prijetnju blokadom Pariza na neodređeno vrijeme, paralisavši osam glavnih autoputeva u gradu zaredom zbog propisa, plata i poreza, prenosi Gardijan.
 
Demonstranti su odbacili ustupke koje je premijer Gabrijel Atal učinio tokom vikenda i obećali da će „opsjedati“ prijestonicu do ponedjeljka rano popodne.

Prvi baraž na autoputu prijavljen je nešto prije 14 časova kada je 30 traktora blokiralo A4 20 milja istočno od Pariza u oba smjera.

Ubrzo nakon toga, A13 oko 35 milja severozapadno od Pariza je blokiran u pravcu glavnog grada.

Izvještava se da su traktori blokirali druge glavne puteve za ulazak i izlazak iz grada, primoravajući vozače da koriste sve zakrčenije sporedne puteve.

Kako je postalo jasno da farmeri planiraju da opkole grad, francuski predsjednik Emanuel Makron održao je krizni sastanak sa ključnim ministrima u vladi o onome što se zvalo „Operacija Pariza opsada“.

Sedmični sastanak ministara, koji se obično održava u utorkom pomjeren je za 24 sata, trebalo je da se održi nakon što je Makron odletio u Švedsku u državnu posjetu.

Očekivalo se da će u blokadama biti korišćeno čak 1.500 traktora; žandarmerija tvrdi da je u  blokirano ukupno 16 autoputeva u 30 francuskih departmana.

Oko glavnog grada, očekivalo se da će traktori ostati između 20-25 milja od centra grada, ograničavajući rute za ulazak i izlazak i ometajući pristup aerodromu Šarl de Gol-Ruasi sjeverno od grada i aerodromu Orli na jugu, kao i glavnoj regionalnoj pijaci sveže hrane u Ranžisu, najvećoj u Evropi.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je da je mobilisano 15.000 policajaca i žandarma kako bi spriječili da traktori uđu u Pariz i druge gradove u kojma se održavaju protesti, kao i da zadrže otvoren pristup aerodromima i Ranžisu.

On je upozorio farmere da bi blokiranje Rungisa, koji snabdeva 60 odstio sveže hrane u Parizu za oko 12 miliona ljudi, prešlo crvenu liniju.

Vlasti su savjetovale vozače da otkažu ili odlože sva putovanja koja nijesu neophodna.

Klement Torpier, predsjednik Mladih farmera na Ostrvu Frans, rekao je za BFMTV: „Cilj nije da se nervira javnost, već da se dobiju odgovori od vlade kako bi se donijele dalje mjere.

Stefan Sančez, direktor ogranka glavnog poljoprivrednog sindikata FNSEA za basen Velikog Pariza, rekao je da je blokada organizovana sa „skoro vojnom preciznošću“, sa smjenama farmera raspoređenih na barikade.

„Razmislili smo o svemu i pažljivo se pripremili. Ništa ne prepuštamo slučaju kako bismo od toga napravili pravu dugoročnu opsadu“, rekao je Sančez.

On je rekao da će, ukoliko ne bude prihvatljivog odgovora vlade, blokirati i glavne puteve van autoputa.

Poljoprivrednici, posebno hiljade nezavisnih proizvođača u zemlji, kažu da ih guše birokratija i propisi EU i Francuske i tvrde da je tradicionalni način života na selu suočen s kolapsom.

Traže pravednije cijene proizvoda, nastavak subvencija za poljoprivredni dizel koji koriste njihovi traktori i druga vozila i finansijsku pomoć za organske poljoprivrednike.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR