18 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sukob u Kijevu: Zelenski rekao moćnom generalu da podnese ostavku, on odbio

Svijet

Comments 1

Sukob u Kijevu: Zelenski rekao moćnom generalu da podnese ostavku, on odbio

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u ponedjeljak od najvišeg vojnog komandanta Valerija Zalužnog da podnese ostavku, ali je popularni general to odbio, što je izazvalo nagađanja da će umjesto toga biti smijenjen. Napetosti između njih dvojice tinjaju već sedmicama zbog neuspješne ukrajinske ljetne protivofanzive, ali vijest o mogućoj smjeni Zalužnog ipak je za mnoge bila šok, piše Guardian.

Oleksij Gončarenko, ukrajinski opozicioni poslanik i saveznik generala, rekao je Guardianu da je "predsjednik prije dva dana zatražio od Zalužnog da podnese ostavku, ali je on to odbio". "Mislim da je ovo loša ideja. Između njih nema velikih problema, ali kabinet Zelenskog je zabrinut da je Zalužni davao političke, a ne vojne izjave", rekao je Gončarenko.

Na društvenim su se mrežama u ponedjeljak poslijepodne pojavila nagađanja da bi Zalužni mogao uskoro biti smijenjen. Nekoliko sati kasnije oglasilo se ukrajinsko ministarstvo odbrane: "Dragi novinari, odmah svima odgovaramo: Ne, to nije istina".. Gončarenko je rekao da bi Zelenski mogao smijeniti Zalužnog i zamijeniti ga, što je proces koji zahtijeva podršku ministra odbrane, nakon procjene kako će reagovati javnost i ukrajinski saveznici.

Zalužnog bi zamijenio Budanov?

Najvjerojatnija zamjena bio bi Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, odgovoran za tajne operacije protiv Moskve. Budanov je ranije ove godine hvaljen kao zamjena za Oleksija Reznikova na mjestu ministra odbrane, u još jednoj dugotrajnoj sagi o otpuštanju koja je započela slično kao ova sa Zalužnim.

Ukrajinska protivofanziva koja je započela u junu nije uspjela probiti ruske linije, ali čini se da je pravi spor između predsjednika i njegovog vrhovnog generala politički.

Zalužni je najpopularnija osoba u zemlji

Ukrajinski general najpopularnija je osoba u zemlji uz predsjednika, a njegov visoki položaj iritira ured Zelenskog, posebno u vrijeme dok Zelenski razmišlja hoće li održati nove izbore, koji su trenutno obustavljeni zbog vanrednog stanja, piše Guardian.

Zalužni je nedavno, u rijetkom intervjuu, rekao Economistu da vjeruje da je rat na mrtvoj tački i da je pozvao svježu pomoć Zapada, ali nekoliko dana kasnije Zelenski je odbacio tu negativnu procjenu.

"Svako se umori, bez obzira na status. I imamo različita mišljenja. Ali nismo u pat-poziciji", odgovorio je tada Zelenski. U ukrajinskim medijima već se mjesecima spekulira da bi Zalužni bio jedini mogući protukandidat Zelenskom za predsjednika ako bi se raspisali novi izbori.

Upozorenje generalima

U studenom je Zelenski upozorio generale da ne ulaze u politiku. Kazao je da bi bila "velika greška" ako komandanti "upravljaju ratom s ciljem da se sutra bave politikom ili izborima".

Obraćajući se direktno vojnom komandantu, dodao je: "Uz svo poštovanje prema generalu Zalužnom i svim komandantima koji su na bojnom polju, postoji apsolutno razumijevanje hijerarhije, u kojoj je predsjednik na vrhu".

U decembru je procurila anketa prema kojoj bi Zalužni bio najveći protivkandidat Zelenskom. Prema anketi, Zelenski bi ga tijesno pobijedio, s dva boda u drugom krugu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Danas napokon, posle dugih testiranja i višestrukih kašnjenja, stiže prva tura GLSBD projektila za ukrajinsku vojsku. Radi se o visoko preciznim projektilima dometa 150km koji nose 100kg eksploziva. U danima koji slijede gledaćemo puno snimaka razvaljene ruske opreme i komandnih centara.