22 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pokrenuta operacija slamanja Orbana, pominje se žestoki udar Brisela

Svijet

Comments 0

Pokrenuta operacija slamanja Orbana, pominje se žestoki udar Brisela

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Čelnici država članica Evropske unije okupiće se u četvrtak na vanrednom samitu u Briselu na kojem će pokušati slomiti otpor mađarskog premijera Viktora Orbana da odobri paket makrofinansijske pomoći Ukrajini. Posljednjih dana i nedjelja vode se intenzivni razgovori kako bi se došlo do rješenja, ali ishod još nije osiguran.

“Cilj je uvjeriti Mađarsku da se pridruži ostaloj 26-orki. Do danas se u tome nije uspjelo i sad je pitanje kako će se Orban postaviti na samitu”, rekao je jedan evropski diplomatski izvor.

Prije samita koji počinje u četvrtak ujutro, čelnici će se okupiti u srijedu naveče na neformalnoj večeri. Šefovi država ili vlada zemalja članica razgovarat će o reviziji sedmogodišnjeg proračuna, unutar kojeg je predviđen paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine.

50 milijardi za Ukrajinu

Na zadnjem samitu, sredinom decembra prošle godine, 26 zemalja podržalo je pregovarački okvir koji je predložio predsjednik Evropskog vijeća Čarls Mičel, no izostao je pristanak mađarskog premijera Orbana i odluka nije donešena jer je za nju potreban konsenzus svih država članica.

 Prijedlog predviđa povećanje sadašnjeg Višegodišnjeg finansijskog okvira (VFO za razdoblje od 2021. do 2027. za 64,6 milijardi eura). Od toga je samo 21 milijarda svježeg novca, tj. toliko bi države članice morale povećati svoj doprinos proračunu, 10,6 milijardi eura dobilo bi se preraspodjelom postojećih sredstava, a preostale 33 milijarde samo su jamstva za zajmove koje bi EU podigla i proslijedila Ukrajini po povoljnim uslovima.

Ukupni predloženi paket za Ukrajinu iznosi 50 milijardi eura, od čega su 17 milijardi bespovratna sredstva, a 33 zajmovi.

Osim paketa pomoći za Ukrajinu, u prijedlogu revizije proračuna predviđene su 2 milijarde eura za migracije i upravljanje granicama, 7,6 milijardi eura za susjede i svijet, 1,5 milijardi eura za Evropski fond za odbranu u okviru novog instrumenta STEP (Platforme za strateške tehnologije za Evropu), 2 milijarde eura za instrument fleksibilnosti, 1,5 milijardi eura za solidarnost i pomoć u nuždi.

Orban je zbog protivljenja pomoći Ukrajini blokirao cijeli paket. Za svoj pristanak tražio je zauzvrat odmrzavanje svih evropskih sredstava namijenjenih Mađarskoj. Komisija je prije decembarskog samita odmrznula 10,2 milijarde eura mađarskih sredstava, a ostalo je još oko 21 milijarda koje su i dalje blokirane.

Orban je posljednjih dana signalizirao da je spreman podržati paket pomoći Ukrajini u okviru sedmogodišnjeg proračuna, ali pod uslovma da se o tome odlučuje svake godine i to jednoglasno. To je neprihvatljivo ostalim državama članicama i nije u skladu s evropskim pravilima.

Pritisak sve jači

Unutar EU-a povećava se pritisak na Orbana da prestane s ucjenjivanjem, na što on uzvraća da je Evropska unija ta koja ucjenjuje Mađarsku.

Britanski dnevnik Financial Times objavio je, pozivajući se na jedan radni dokument, da je 26 zemalja članica spremno, ako Orban ostane pri svom stavu, javno zaprijetiti Mađarskoj da će ostati bez svih sredstava iz evropskog proračuna, što bi onda za posljedicu imalo odvraćanje investitora od ulaganja u Mađarsku i slabljenje njezine valute.

Ako Orban ne pristane na kompromis, spominje se mogućnost da 26 država članica bilateralno osiguraju pomoć Ukrajini u predviđenom iznosu. Ali to je dosta komplikovano, između ostaloga i zato što u pojedinim zemljama članicama to moraju odobriti njihovi nacionalni parlamenti. Osim toga, gubi se predvidivost finansijske pomoći, što se navodi kao jedan od ciljeva politike EU-a prema Ukrajini.

Izvan revizije VFO-a, razgovarat će se i povećanju sredstava za Evropski instrument mirovne pomoći (EPF), za pet milijardi eura godišnje u sljedeće četiri godine. Iz tog instrumenta plaća se oružje i municija koje države članice dostavljaju Ukrajini iz svojih zaliha.

Čelnici će takođe razgovarati i o stanju na Bliskom istoku.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR