24 °

max 24 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

24° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bajden optužio Kongres za pad Avdiivke u Ukrajini nakon višemjesečnih borbi, Putin čestitao vojsci

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Bajden optužio Kongres za pad Avdiivke u Ukrajini nakon višemjesečnih borbi, Putin čestitao vojsci

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon povlačenja ukrajinskih snaga iz Avdivke, razorenog grada na istoku koji je mjesecima od snažnim napadima, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je  povlačenje naredio novi načelnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirskij kako bi spasio odbrambene snage nakon višemjesečnih žestokih borbi.
 
 Borbe za Avdivku među najtežima su u dvogodišnjem ratu. 

"Hiljade njihovih vojnika su poginule. To je Rusija postigla iscrpljivanjem svoje vojske. Spašavanje života naših vojnika ispravna je odluka", saopštio je Volodimir Zelenski. 

Američki predsjednik Džo Bajden okrivio je Kongres za povlačenje ukrajinskih snaga iz Avdijivke, rekavši da je neaktivnost američkog parlamenta dovela do toga poraza.

"Ukrajinska vojska bila je prisiljena povući se iz Avdijivke zbog nestašice municije, što je rezultat nedjelovanja Kongresa i rezultiralo je prvim značajnim dobicima Rusije u nekoliko mjeseci", objavila je Bijela kuća u subotu nakon telefonskog razgovora Bajdena i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Pad razorene Avdijivke najveće je napredovanje Rusije od maja 2023. kada je zauzela grad Bahmut. Bajden je u telefonskom razgovoru još jednom uvjerio ukrajinskog predsjednika u američku podršku i naglasio hitnu potrebu da Kongres odobri novi paket pomoći Ukrajini, saopštila je Bijela kuća.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je vojnim snagama i njihovom zapovjedniku na zauzimanju, izvijestile su ruske novinske agencije.

"Za izvanrednu vojnu aktivnost, izražavam svoju zahvalnost svim jedinicama pod vašim vodstvom koje su učestvovale u borbama za Avdiivku, poručio je Putin komandantu centralnih jedinica u Ukrajini.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR