22 °

max 26 ° / min 17 °

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

22° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

19° / 15°

Ponedjeljak

27.05.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zvaničnik Hamasa: Razmjena zatvorenika i talaca moguća samo nakon primirja

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Zvaničnik Hamasa: Razmjena zatvorenika i talaca moguća samo nakon primirja

Autor: Antena M

  • Viber

151. je dan sukoba na Bliskom istoku. U nastavku pratite ključne informacije:

21:02 Izrael će tokom Ramazana dozvoliti muslimanskim vjernicima pristup Hramovoj gori kao i prethodnih godina

Muslimanski vjernici će moći da se mole na Hramovoj gori u Jerusalimu u istom broju kao i prethodnih godina za vrijeme Ramazana, saopštila je izraelska vlada.

U jeku rata u Gazi izraelska vlada je precizirala da će broj vjernika kojima će biti dozvoljeno da dođu na Hramovu goru biti procjenjivan svake nedjelje na osnovu bezbjednosnih kriterijuma.

Desetine hiljada vjernika dolaze tu da se mole tokom muslimanskog svetog mjeseca posta Ramazana, koji počinje 10. ili 11. marta.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će izraelske vlasti sve učiniti da vjernici slobodno mogu da se mole na Hramovoj gori i da omoguće muslmanima da proslave Ramazan dok će istovremeno voditi računa o bezbjednosnim pitanjima.

On je govorio na sastanku posvećenom Ramazanu.

Hramova gora je treće sveto mjesto Islama i najsvetije mesto Judaizma. Iako tim svetim mjestom upravlja Jordan Izrael tu uvodi restrikcije, odnosno pravila o broju vjernika ili njihovoj starosti.

20:44 Zvaničnik Hamasa: Razmjena zatvorenika i talaca moguća samo nakon primirja

Zvaničnik Hamasa izjavio je, u vreme pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze, da je razmjena palestinskih zatvorenika i izraelskih talaca moguća samo nakon primirja koje, kao posrednici, pokušavaju da dogovore Egipat i Katar.

Razmjena palestinskih zatvorenika i izraelskih talaca u Gazi može se sprovesti samo nakon primirja, rekao je  istaknuti zvaničnik Hamasa Osama Hamdan, dok traju zasad neuspješni pregovori u Kairu između palestinskih militanata, Egipta i Katara, javlja Rojters.

20:02 Izraelski udar u Libanu, najmanje tri civila poginula

Jedan par i njihov sin poginuli su u izraelskom udaru na zgradu u mestu Hula na jugu Libana na granici sa Izraelom, javila je zvanična libanska agencija ANI. 
Kako je navela agencija, troje civila bračni par i njihov 25-ogodišnji sin, poginuli su „u neprijateljskom napadu“ na trospratnu zgradu u Huli.

Još se nastavlja raščišćavanje ruševina.

Od početka rata u Gazi 7. oktobra između Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa, libanski Hezbolah gotovo svakodnevno gađa izraelske vojne položaje na granici, kao podršku svom palestinskom savezniku.

Izrael uzvraća udarima na položaje Hezbolaha i sa ciljanim operacijama protiv zvaničnika te islamističke grupacije.

19:42 Zvaničnik Hamasa: Nema razmjene zarobljenika bez postizanja prekida vatre


Osama Hamdan, visoki dužnosnik Hamasa, održao je konferenciju za novinare u Bejrutu.

Aljazeera prenosi nekoliko ključnih stvari koje je rekao:

-Neće biti razmjene zarobljenika dok se ne postigne prekid vatre u Pojasu Gaze. Ako uslovi  otpora ne budu ispunjeni, pitanje zatvorenika nije na stolu. … Izrael je taj koji blokira postizanje sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

-Pozivamo [šefa Ujedinjenih naroda Antonija] Guterresa da otpusti zaposlenika UN-a koji je podnio lažnu prijavu o navodnom seksualnom nasilju koji je počinio otpor 7. oktobra.

-Američka administracija ne vrši nikakav pritisak na okupaciju tokom procesa pregovora za prekid vatre u Gazi. Politička je farsa za Ameriku da podržava nastojanje Izraela da zaustavi borbe samo na nekoliko sedmica i da zatim borbe nastavi.

-Dostavljanje pomoći zračnim putem zadovoljava samo mali dio potreba stanovništva. Kažemo Washingtonu da je najvažnija stvar zaustaviti isporuku oružja Izraelu, a ne vazdušno dopremanje pomoći.

-Naše arapske i muslimanske zemlje moraju poduzeti ozbiljne mjere kako bi zaustavile genocid, prenosi Aljazeera.

19:27 Bajden upozorava na opasnu situaciju ako ne bude primirja u Gazi prije Ramazana

Predsjednik SAD Džo Bajden ocijenio je da je potrebno uspostaviti prekid vatre u Gazi zato što će situacija postati "jako opasna" u Izraelu ako se neprijateljstva nastave tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, koji će početi 10. ili 11. marta.

„To je u rukama Hamasa“, rekao je Bajden u kratkom obraćanju novinarima uz odgovore na samo nekoliko pitanja prije ulaska u avion.

Bajden je dodao da su Izraelci bili kooperativni i da je „razuman“ prijedlog bio na stolu da se omogući oslobađanje talaca praćen prekidom borbi.

Razgovori vođeni u Kairu o prekidu vatre su prekinuti bez rezultata, ali je delegacija Hamasa javila da će ostati još jedan dan na zahtjev pregovarača, da bi se nastavili.

Ostaje još samo nekoliko dana da se prekinu neprijateljstva prije početka Ramazana.

Američki predsjednik je takođe ponovio da treba više pomoći da stiže u Gazu, koja je pogođena ozbiljnom humanitarnom krizom, i dodao da „nema izgovora“ zašto pomoć ne može da stiže, u opasci namijenjenoj Izraelu.

On je dodao i da mnogo radi oko toga sa izraelskim vlastima.

18:32 Bajden kaže da SAD ‘neće stajati po strani’ u pružanju pomoći Gazi


“Sjedinjene Američke Države predane su preduzimanju svih mjera kako bi se dopremilo više pomoći onima u Gazi kojima je očajnički potrebna”, rekao je američki predsjednik u objavi na platformi X.

“Nećemo stajati po strani. Nećemo odustati”, dodao je.

Američki vojni teretni avioni ispuštali su iz zraka hranu i druge zalihe u Gazu kao rješenje za izraelsko kontinuirano blokiranje pomoći da uđe u Pojas i da stigne do onih kojim je najpotrebnija.

Međutim, međunarodne humanitarne agencije su kritikovale potez SAD-a kao neučinkovit i kazale da se radi o potezu za odnose s javnošću. Sjedinjene Američke Države nastavljaju primjenjivati samo slab diplomatski pritisak na Izrael, a Bajdenova administracija do sada nije razmatrala mogućnosti poput uvođenja sankcija Izraelu ili uslovljavanja milijardi dolara vojne pomoći koju SAD daje zemlji.

17:20 Blinken: Situacija u Gazi je jednostavno neprihvatljiva

Američki državni sekretar Entoni Blinken je kazao da Izrael mora "maksimizirati sva moguća sredstva i svaku moguću metodu kako bi dopremio pomoć onima kojima je potrebna", jer je trenutna situacija u Pojasu Gaze "jednostavno neprihvatljiva".

Govoreći na otvaranju 6. katarsko-američkog strateškog dijaloga u Vašingtonu zajedno s katarskim šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, rekao je da će SAD "vršiti pritisak svaki dan" kako bi se dostavilo više pomoći stanovništvu, prenosi AJB. 

Blinken je takođe osudio stalne napade Huta iz Jemena na brodove na Crvenom moru, navodeći posljedice za okolinu i sigurnost hrane u regiji.

Šeik Tamim je rekao da će Katar raditi sa SAD na postizanju prekida vatre u Gazi, vraćanju svih zarobljenika kući i postizanju trajnog mira u regiji. 

15:37 Prekinuti pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze tokom Ramazana, vođeni u Kairu između predstavnika Hamasa i posrednika, prekinuti su danas bez postignutog dogovora o primirju, javio je Rojters.

Viši zvaničnik Hamasa, Basem Naim, rekao je za britansku agenciju da je ta palestinska militantna grupa predstavila svoj prijedlog o prekidu vatre posrednicima tokom dvodnevnih razgovora, kao i da su čekali odgovor Izraelaca, koji nijesu prisustvovali razgovorima.

On tvrdi da premijer Izraela Benjamin Netanijahu ne želi da dođe do sporazuma.

Naim je dodao da je sada na Sjedinjenim Američkim Državama na izvrše pritisak na izraelskog lidera, prenosi Tanjug.

Izraelski zvaničnici su rekli da Izrael nije poslao delegaciju na pregovore jer zahtijeva da Hamas predstavi spisak od 40 starijih, bolesnih i žena talaca koji će biti prvi oslobođeni u okviru primirja koje bi u početku trajalo šest sedmica.

11:24 Gantz će se danas sastati s Blinkenom i članovima Kongresa

Izraelski ministar Benny Gantz, koji je trenutno u posjeti Vašingtonu, predviđeno je da se sastane s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, nakon jučerašnjeg sastanka s potpredsjednicom Kamalom Harris.

No, planira se sastati i s članovima američkog Senata i Zastupničkog doma, javlja Al Jazeerin reporter.

“Još ne znamo s kim će se konkretno sastati, ali što je najvažnije, ovo će biti dio napora da se osigura nastavak pomoći SAD-a Izraelu, kao i nastavak američke podrške Izraelu i izraelske vojne operacije u Gazi”, rekao je Marx.

“Sastanak s članovima Kongresa, zajedno sa zvaničnicima administracije, omogućiće [Gantzu] da pokuša pridobiti kontinuiranu podršku američke političke elite za izraelske akcije u trenutku kada je čak i američka potpredsjednica juče pozvala na trenutni prekid vatre i upotrijebila oštriji jezik, na sastanku s Gantzom, nego što je prije korišten u razgovorima sa drugim izraelskim izaslanicima,” dodao je Marx.

07:17 I dalje se vode pregovori o prekidu vatre

I dalje se vode pregovori o prekidu vatre u Kairu, ali zasad nema konkretnih pomaka. Hamas tvrdi da nema informaciju koliko je izraelskih talaca živo, niti gdje se nalaze u Gazi, kao i da zato ne može da dostavi spisak Izraelu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa saopštilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno 30.534, dok je njih 71.920 povrijeđeno.

Sa druge strane, izraelska vojska tvrdi da je više od 450 Hamasovih i drugih vojnih operativaca zaposleno u Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama, kao i da su obaviještene UN i druge međunarodne organizacije.

Bijela kuća pozvala je Hamas da prihvati uslove sporazuma o šestonedjeljenom prekidu vatre u Kairu, tokom kojeg bi trebalo da oslobodi bolesne, ranjene i starije taoce koje drži u Gazi.

Za to vrijeme, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Boreljpriključio se pozivu potpredsjednice SAD Kamale Haris za hitan prekid vatre i veći priliv humanitarne pomoći Gazi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR