21 °

max 21 ° / min 9 °

Subota

27.04.

21° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MVP Ukrajine: Održavanje "izbora" na okupiranim teritorijama Ukrajine protivzakonito, međunarodni posmatrači da ne učestvuju u farsi

Svijet

Comments 0

MVP Ukrajine: Održavanje "izbora" na okupiranim teritorijama Ukrajine protivzakonito, međunarodni posmatrači da ne učestvuju u farsi

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine oglasilo se povodom, kako navode, "izbora" predsjednika Ruske federacije. 

Tekuća kampanja u Ruskoj federaciji za simulaciju predsjedničkih izbora, koje ruske vlasti provode na privremeno okupiranim dijelovima teritorije Donjecke, Luganske, Zaporoške, Hersonske oblasti Ukrajine, kao i u Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju, pokazuje kontinuirano drsko zanemarivanje normi i principa međunarodnog prava od strane Ruske federacije, piše u saopštenju. 

- Uprkos višekratnoj osudi od strane svjetske zajednice održavanja pravno nevažećih događaja od strane Ruske federacije pod maskom "pseudoreferenduma" i "izbora" na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, rukovodstvo RF namjerno ignoriše pozive da se zaustave takve akcije i, suprotno brojnim rezolucijama Generalne skupštine UN-a i odlukama niza drugih relevantnih međunarodnih organizacija koje podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, ne odustaje od pokušaja pripajanja teritorija Ukrajine koje je Ruska federacija privremeno okupirala kao rezultat oružane agresije, proširivanjem normi ruskog zakonodavstva na njih.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine naglašava da održavanje „izbora“ predsjednika Ruske federacije na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine – Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju, djelovima Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti – je protivzakonito i neće imati nikakve pravne posljedice - navodi se u saopštenju. 

Protivzakonito je i prinudno učešće na takozvanim „izborima“ miliona ukrajinskih državljana koji žive na privremeno okupiranim teritorijama ili su nasilno preseljeni na teritoriju Ruske federacije, dodali su. 

- Ovo, u kombinaciji sa odsustvom bilo kakvih znakova usklađenosti izborne kampanje u Ruskoj federaciji sa opštepriznatim demokratskim principima i standardima sprovođenja izbora, eliminisanjem protivnika ruske vlasti, dovodi u pitanje objektivnost i legitimitet bilo kakvih rezultata ovih „pseudo-izbora“.

Pozivamo državljane Ukrajine, koji žive na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine ili su nasilno preseljeni na teritoriju Ruske federacije, da ne učestvuju u „pseudoizborima“ predsjednika Ruske federacije. Radi sopstvene bezbjednosti i uzimajući u obzir sklonost ruskih vlasti ka provokacijama, pozivamo vas da izbjegavate mjesta masovnog okupljanja ljudi u blizini „biračkih mjesta“ i objekata vojne infrastrukture okupatorskih snaga Ruske federacije tokom dana za glasanje.

Ukrajina poziva strane zemlje i međunarodne organizacije da ne šalju međunarodne posmatrače da učestvuju u još jednoj farsi, za koju Kremlj tvrdi da su predsjednički „izbori“ koje je organizovao, posebno na suverenoj teritoriji Ukrajine, da se suzdrže od priznavanja njihovih rezultata - dodaju u saopštenju. 

Ukrajinska strana upozorava da će svi prekršioci ukrajinskog zakonodavstva biti izvedeni pred lice pravde.

- Ruska diktatura odavno nema nikakve veze sa demokratijom, a posebno sa procedurom otvorenih i konkurentnih izbora. Vladimir Putin, kojeg traži Međunarodni krivični sud zbog sumnje da je počinio teške ratne zločine, već 24 godine drži se na vlasti ne slobodnom voljom naroda, već manipulacijom Ustava Ruske federacije, totalnom propagandom, uništavanjem bilo kakvih manifestacija političke konkurencije i političkim nasiljem, uključujući ubistva istaknutih nezavisnih političkih ličnosti.

Kontinuirano očuvanje agresivnog i revanšističkog Putinovog režima predstavlja izazov bez presedana za Evropu, centralnu Aziju i druge regione svijeta u koje se ruski teror i haos mogu proširiti. Ignorisanje ovoga dodatno će povećati prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti.

Pozivamo međunarodne medije i javne ličnosti da ne pomažu Kremlju u stvaranju iluzije izbornog procesa i da ovu farsu ne nazivaju „izborima“ koristeći terminologiju svojstvenu demokratskim državama. 

Dok Vladimir Putin nastavlja svoju ličnu vladavinu, pozivamo demokratski svijet da reafirmiše svoje poštovanje prema ljudskom životu, vladavini prava i demokratskim vrijednostima tako što će maksimalno podržati Ukrajinu i ukrajinski narod u borbi protiv ruskog terora, kao i maksimalno podržavajući ciljeve i principe Povelje UN kroz kontinuirano nepriznavanje ruske okupaciju djela teritorije naše države - zaključili su.  

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR