18 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusi napali ukrajinska elektroenergetska postrojenja u znak odmazde, Zelenski traži pomoć

Izvor: EPA

Svijet

Comments 2

Rusi napali ukrajinska elektroenergetska postrojenja u znak odmazde, Zelenski traži pomoć

Izvor: Hina/Index

Autor: Antena M

  • Viber

Rusija je juče napala ukrajinska elektroenergetska postrojenja koji je Kijev opisao kao najveći vazdušni napad na njegovu energetsku infrastrukturu u dvije godine rata, a Moskva ga je prikazala kao osvetu za ukrajinske napade tokom predsjedničkih izbora.

U napadu raketama i bespilotnim letjelicama pogođena je i velika brana na rijeci Dnjepar, poginulo je najmanje pet osoba, a više od milion ljudi ostalo je bez struje, zbog čega Kijev traži hitnu pomoć u snabdijevanju električnom energijom iz Poljske, Rumunije i Slovačke, rekli su kijevski zvaničnici.

"Mogu se zaustaviti udari ali uz političku volju saveznika"

Predsjednik Volodimir Zelenski, govoreći u svom noćnom video obraćanju, rekao je da su udari ponovo dokazali da se ruski napadi na infrastrukturu mogu zaustaviti samo s više sistema protivvazdušne odbrane i da je za to potrebna politička volja ukrajinskih saveznika.

"Ruski teror je moguć sada jer nemamo dovoljno modernih sistema protivvazdušne odbrane za koje je, da budemo iskreni, potrebno dovoljno političke volje", rekao je Zelenski.

"Svi naši partneri znaju što je potrebno i ko može donijeti odluke koje zaista spašavaju život", dodao je.

Vojna pomoć usporena

Vojna pomoć zapadnih saveznika Ukrajini usporila se posljednjih mjeseci, posebice paket od 60 milijardi dolara iz Vašingtona, koji je zaustavljen političkim sporovima u američkom Kongresu.

Novi ruski udari, za koje je Kijev rekao da su izazvali nestanak struje u sedam regija, oživjeli su sjećanja na zimu 2022./2023., kada je Moskva redovno  bombardovala ukrajinsku električnu mrežu.

Zelenski je rekao i da radovi na popravku napreduju, s najgorim prekidima u Harkovu, drugom najvećem ukrajinskom gradu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je vazdušni napad izveden kao odmazda za ukrajinsko granatiranje i prekogranične napade prošle sedmice dok su Rusi učestvovali na izborima na kojima je predsjednik Vladimir Putin dobio peti mandat.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko rekao je "cilj nije samo oštetiti, već ponovo pokušati, kao i prošle godine, uzrokovati veliki kvar energetskog sistema zemlje".

Rusija je poručila da nije gađala civile, iako je rat koji je počela invazijom na Ukrajinu u februaru 2022. ubio hiljade ljudi, protjerao milione i uništio mnoga mjesta i gradove.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Simokliser

Moj Zapade i vase zapadne vrijednosti ...zao mi je ukrajinu proce kao Ceska 39 pred hitlerom ili okolne zemlje strbije 90 ostavljene da se same izbore sa srbijom i JNA

Katunjanin-Miogost

Oni koji ne razumiju, i ne shvataju što se događa u glavi moskovskog kasapina, te ne šalju pomoć Ukrajini , treba da znaju , da strahote kroz koje sada prolazi Ukraina , mogu očekivati na svom terenu. A to će da ih mnogo više košta i boli