22 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dojavljena bomba u Luvru, na meti Mona Liza

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Dojavljena bomba u Luvru, na meti Mona Liza

Izvor: Radio Sarajevo

Autor: Antena M

  • Viber

Kao jedno od najpoznatijih svjetskih remek-djela, tokom godina Mona Liza je bila predmet raznih napada.

Ovih dana u Luvr je poslata prijetnja bombom, potvrdili su listu Le Figaro i muzej i francuska policija.

Napisana na engleskom i predata putem muzejskog online obrasca za kontakt, prijetnja je glasila "Namjeravamo da dignemo u vazduh Mona Lizu i mnoga druga remek-djela. Samo upozorenje 100 kg C-4 čini mnogo štete."

Po primanju prijetnje, koja je poslata u 3:47 ujutro u nedjelju, 17. marta, u Luvru je izvršena temeljna pretraga zgrade, ali ništa nije pronađeno, navodi Le Figaro.

Prijeteća poruka bila je napisana na engleskom i potpisana Pères fondateurs de la Confederation (Očevi utemeljitelji Konfederacije), izraz koji se obično odnosi na 36 muškaraca koji su prisustvovali na više konferencija 1860-ih., koje su ujedinile kolonije Britanske Sjeverne Amerike u Kanadu.

Ovo je već drugi put u kratkom vremenskom periodu da se prijeti poznatom muzeju. U oktobru 2023. Luvr i Dvorac Versaj evakuisani su nakon dojave o bombi. Pretragom oba mjesta nije pronađeno ništa sumnjivo i sljedeći dan ponovo su otvoreni za javnost.

"Sigurnost muzeja i naših posjetioca prioritet je broj jedan", rekao je portparol Luvra.

"Imamo visoke standarde na tom području. S ovom vrstom upozorenja postupa se prema vrlo preciznom protokolu koji ne želimo dijeliti iz razloga povjerljivosti."

Istraga o incidentu i dalje je u toku. Mona Liza je, podsjetimo, nedavno bila na meti demonstranata iz grupe klimatskih aktivista Riposte Alimentaire, ali srećom bacili su supu od bundeve, a ne eksploziv.

Dragocjena slika Leonarda da Vinčija, inače, visi iza neprobojnog stakla i nije oštećena u napadu. "Mi volimo umjetnost", poručili su članovi grupe na X-u, "ali budući umjetnici neće imati šta slikati u svijetu koji gori."

A kao jedno od najpoznatijih svjetskih remek-djela, tokom godina Mona Liza je bila predmet raznih napada.

Samo 1956. jedan je vandal bacio na nju kiselinu, teško oštetivši donju polovinu slike, a jedan drugi kamen s dovoljnom snagom da razbije zaštitno staklo i ukloni mali komadić pigmenta u predjelu lijevog lakta, prenosi Jutarnji list.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR