24 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Netanjahu pozvao međunarodnu zajednicu da se ‘ujedini’ protiv Irana

Izvor: EPA/EFE, sa sinoćne sjednice SB UN

Svijet

Comments 1

Netanjahu pozvao međunarodnu zajednicu da se ‘ujedini’ protiv Irana

Autor: Antena M

  • Viber

192. je dan sukoba na Bliskom istoku.

U nastavku pratimo dešavanja:

23:20 Netanjahu pozvao međunarodnu zajednicu da se ‘ujedini’ protiv Irana

Izraelski premijer kaže da Iran prijeti svjetskom miru i da mu se međunarodna zajednica mora zajednički oduprijeti.

“Međunarodna zajednica mora nastaviti biti ujedinjena u otporu ovoj iranskoj agresiji, koja prijeti svjetskom miru”, rekao je u izjavi koju je objavio njegov kabinet na platformi X.

Netanjahu je takođe rekao da ga je čelnik većine u Zastupničkom domu američkog Kongresa Steve Scalise nazvao u ponedjeljak naveče kako bi izrazio podršku “svakoj odluci koju Izrael donese u svjetlu iranskog napada” i obavijestio premijera o “njegovoj inicijativi za usvajanja niza mjera protiv Irana i za Izrael u Kongresu, u narednim danima”.

20:48 Lider izraelske opozicije: Zemlja izgubila kapacitet odvraćanja od sukoba posle napada Irana

Lider izraelske opozicije Jair Lapid optužio je vladu premijera Benjamina Netanjahua da je zemlja izgubila svoj kapacitet odvraćanja od sukoba, poslije nedavnog iranskog napada na Izrael.

Politika Benjamina Netanjahua rezultirala je „potpunim gubitkom izraelskog kapaciteta odvraćanja“, napisao je Lapid na društvenoj mreži Iks (X).

Lapidova izjava uslijedila je dva dana nakon što je Iran, koji podržava palestinski islamistički pokret Hamas i libanski Hezbolah, kao i pobunjenike Huti, lansirao više od 300 projektila i dronova na Izrael u znak odmazde za smrtonosni napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila.

20:15 Izrael će 'odgovoriti' na napad Irana

Načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) upozorio je da će biti odgovora na napad Irana velikih razmjera.

Izraelski ratni kabinet održao je svoj treći sastanak u 48 sati, nakon čega su mediji objavili da je cilj Izraela nauditi Iranu bez izazivanja sveopšteg rata.

U izvješajima se takođe navodi da Izrael želi krenuti u akciju protiv Irana u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama, iako je Amerika rekla da neće biti uključena u kontraofanzivu na Iran.

Amerčki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je SAD proveo proteklih 36 sati "koordinišući diplomatski odgovor kako bi pokušao spriječiti eskalaciju".

I zamjenik iračkog premijera Muhamad Ali Tamim pozvao je "sve strane" na "samoobuzdavanje" i "poštovanje pravila i međunarodnih normi koje postavljamo".

Istovremeno, Njemačka, Francuska i Belgija pozvale su svoje iranske ambasadore na razgovore.

Izraelska vojska je poručila da je iranski napad na Izrael neće odvratiti od rata u Pojasu Gaze.

19:45 Blinken: SAD ne žele eskalaciju, ali će nastaviti da brane Izrael

Sjedinjene Države ne žele da vide bilo kakvu eskalaciju neprijateljstava sa Iranom, ali će nastaviti da brane Izrael nakon što ga je Teheran napao, izjavio je danas ameerički državni sekretar Entoni Blinken.

On je, prema izveštajima američkih medija, rekao da je u posljednjih 36 sati bio uključen u pregovore nastojeći da koordinira diplomatski odgovor koji bi spriječio bilo kakvu eskalaciju krize u regionu Bliskog istoka.

„Ne tražimo eskalaciju, ali ćemo nastaviti da podržavamo odbranu Izraela i da štitimo naše osoblje u regionu“, rekao je Blinken na početku sastanka sa zamjenikom iračkog premijera Mohamedom Ali Tamimom.

„Ono što je ovaj vikend pokazao jeste da Izrael nije morao i ne mora da se brani sam kada je žrtva agresije, žrtva napada“, dodao je Blinke, ocijenivši da da je akt Irana „bez presedana“.

19:02 Vlasti u Pojasu Gaze: Izrael oslobodio 150 palestinskih zatvorenika

Vlasti u Pojasu Gaze saopštile su da je Izrael danas oslobodio oko 150 palestinskih zatvorenika zarobljenih tokom izraelske vojne ofanzive, i dodale da su pretrpjeli grubo postupanje tokom pritvora.
 
Tokom šest mjeseci izraelske vojne operacije protiv palestinskog islamističkog pokreta Hamas, izraelski vojnici su uhapsili desetine stanovnika Gaze, pritvarajući ih bez podizanja optužnice.

„Očigledno je da su ovi zatvorenici pretrpjeli ozbiljno maltretiranje, jer je jedan broj njih poslat u bolnicu Abu Jusef al-Nadžar na liječenje“, saopštili su izvori bliski upravi za granične prelaze.

Izraelska vojska nije komentarisala oslobađanje zatvorenika, već je navela da je „apsolutno zabranjeno“ njihovo maltretiranje.

Grupa zatvorenika izvedena je danas sa teritorije Izraela preko prelaza Kerem Šalom na jugu, saopštila je uprava Gaze zadužena za prelaze i dodala da su svi prebačeni u bolnicu u Rafi na pregled.

Jedan od njih je rekao za AFP da su on i njegov prijatelj pretučeni i mučeni dok su bili u pritvoru.

17:34 Velika Britanija poriče tvrdnju Irana da je unaprijed obavijestila Izrael o napadu

"Odbacio bih tu karakterizaciju" rekao je novinarima portparol britanskog premijera Rišija Sunaka.

"Šire gledano, najoštrije osuđujemo njihov direktan napad na Izrael."

15:23 Bijela kuća: Pomoć Gazi dramatično porasla

Humanitarna pomoć koja stiže u Pojas Gaze značajno se povećala u posljednjih nekoliko dana, rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi.

"Pomoć se povećala i to prilično dramatično u samo nekoliko posljednjih dana", rekao je Kirbi u intervjuu za MSNBC, prenosi AJB. 

"To je važno, ali mora se održati."

Povećanje humanitarne pomoći u Pojasu uslijedilo je nakon što je SAD upozorio Izrael da se mora posvetiti zaštiti civila i humanitarnih radnika i dostaviti više pomoći, ili rizikovati gubitak američke podrške.

12:52 Izraelska vojska upozorava Palestince da se ne vraćaju na sjever Gaze

Izraelska vojska obnovila je upozorenja Palestincima da se ne vraćaju na sjever Gaze, dan nakon što su njene snage otvorile vatru na civile.

Vojska je poručila da bi Palestinci trebali ostati u južnoj Gazi gdje im je rečeno da se sklone jer je sjever “opasna borbena zona”, napisao je portparol izraelske vojske na društvenoj platformi X.

12:14 Izraelski ratni kabinet danas će se ponovno sastati

Novinska agencija Reuters javlja da će izraelski premijer Benjamin Netanjahu u 14 sati ponovno sazvati svoj ratni kabinet, pozivajući se na neimenovani vladin izvor.

Ratni kabinet – koji čine Netanjahu, ministar odbrane Yoav Gallant, ministar Benny Gantz i nekoliko promatrača, sastao se u nedjelju navečer. Očigledno nije dogovoren nikakav odgovor na napad Irana.

11:30 Iran saopštio da je zaplijenio brod povezan s Izraelom

Iran je u subotu zaplijenio brod MSC Aries koji je plovio pod portugalskom zastavom zbog “kršenja pomorskog zakona”, rekao je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani.

Nema sumnje da je brod povezan s Izraelom, dodao je.

“Iran nastoji stvoriti sigurno okruženje za plovidbu u Hormuškom moreuzu i Zaljevu. Brod je preusmjeren u iranske teritorijalne vode jer je prekršio pomorske zakone i nije odgovorio na pozive iranskih vlasti, rekao je Kanani.

09:48 Francuski i britanski čelnici Izraelu: Ne odgovarajte na napad Irana

Francuski predsjednik Emanuel Makron nazvao je napad Irana na Izrael “nesrazmjernim” u odnosu na izraelski napad na ambasadu Teherana u Siriji.

“Učinićemo sve što možemo da izbjegnemo eskalaciju i uvjerimo Izrael da ne bi trebao odgovoriti daljom eskalacijom na iranski napad”, rekao je Makron francuskim medijima.

08:00 SAD odbacuje mogućnost pridruživanja izraelskom kontranapadu na Iran

Visoki američki zvaničnik potvrdio je da je Bajden rekao izraelskom premijeru da Vašington neće ponuditi vojnu podršku za bilo kakvu odmazdu na napad Irana, navodi novinska agencija AFP.

“Ne bismo bili dio bilo kakvog odgovora koji oni učine”, rekao je neimenovani zvaničnik.

“Ne bismo zamislili da sudjelujemo u takvom činu.”

07:58 Američke snage uništile 80 dronova i šest projektila lansiranih iz Irana i Jemena

Američka vojska saopštila je da su njene snage Centralne komande uspješno angažovale i uništile više od 80 bespilotnih letjelica za “jednosmjerni napad” i najmanje šest balističkih projektila koji su namjeravali napasti Izrael iz Irana i Jemena.

“To uključuje balistički projektil na lanseru i sedam bespilotnih letjelica uništenih na zemlji u područjima Jemena pod kontrolom Husa koje podržava Iran prije njihovog lansiranja”, dodaje se.

07:57 Blinken razgovarao s ministrima vanjskih poslova Jordana, Saudijske Arabije, Turske i Egipta

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa svojim kolegama iz Jordana, Saudijske Arabije, Turske i Egipta u svjetlu iranskih osvetničkih napada na Izrael.

Tokom razgovora, Blinken je ponovio da Vašington ne traži eskalaciju u regiji, ali da će nastaviti podržavati odbranu Izraela.

Blinken je takođe razgovarao o važnosti povećanja humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

07:29 Izraleski i iranski ambasador pri UN razmijenili optužbe tokom zasijedanja Savjeta bezbjednosti

Izraelski i iranski ambasador pri Ujedinjenim nacijama (UN) osudili su akcije jedni drugih tokom hitne sjednice Savjeta Bezbjednosti, sazvanom u cilju razmatranja iranskog napada na Izrael. 

Ambasador Izraela pri UN Gilad Erdan rekao je da Iran „mora biti zaustavljen prije nego što gurne svijet na tačku bez povratka, u regionalni rat koji može da eskalira u svjetski rat“.

Erdan je optužio Iran da traži svjetsku dominaciju i da je njegov napad dokazao da Teheran „nema brige, ni za islam ni za muslimane“, prije nego što je uzeo tablet kako bi prikazao video snimak izraelskog presrijetanja iranskih dronova iznad džamije Al-Aksa u Jerusalimu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

sam usa

Natanjahu poziva svijet protiv Irana Da nece mozda da ga podrze i u genocidu koji sprovodi u Gazi? Sad bi on ka vucic ( srbi ) da pravi zrtvu od sebe.