21 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poljski premijer pozvao da EU što prije napravi svoju „gvozdenu kupolu“

Svijet

Comments 0

Poljski premijer pozvao da EU što prije napravi svoju „gvozdenu kupolu“

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Poljski premijer Donald Tusk, uz podršku predsjednice vlade Danske Mete Frederiksen, pozvao je Evropsku uniju da što pre napravi svoju "gvozdenu kupolu", moćni sistem protivvazdušne odbrane poput onog koji od raketa i dronova brani Izrael.

„Napad Irana na Izrael pokazao je koliko je važno da i mi dobijemo takav sistem. Nema razloga da Evropa nema svoj štit protiv raketa i dronova. Evropa se nalazi u zoni opasnosti. Pomislimo samo na tren šta bi bilo sa Izraelom da nema gvozdenu kupolu“, kazao je Tusk na konferenciji za novinare sa danskom premijerkom.

Donald Tusk je još rekao da je napad Irana na Izrael, kojim je zvanični Teheran započeo novu fazu otvorenog rata na Bliskom istoku, pokazao da je svijet na ivici, uloge su podijeljene, a na jednoj strani su  Rusija i Iran koji se ponašaju kao vojni saveznici.

„Isti iranski dronovi napadaju ukrajinska naselja. Isti dronovi su napali Izrael. Uloge su podijeljene. Zna se šta je crno, a šta bijelo. Moramo da promijenimo decenijsku paradigmu u Evropi koja je polazila od toga da rata neće biti, a da smo pod američkim odbrambenim kišobranom“, rekao je Tusk.

Poljski premijer dodao je da ako se u ičemu slaže sa bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trampom to je da evropski saveznici u NATO moraju da izdvajaju minimun dva posto BDP godišnje za odbranu.

„Mislim da je sada stanje bolje nego 2014. godine kada sam bio premijer, a tada je bio početak agresije Rusije na Krim i Donbas. Sećam se kako je teško bilo da mobilišem evropske lidere. Ne dijelim pesimističke ocjene. Premijerka je pomenula odluku Njemačke da se Ukrajini pošalje sistem ‘Patriot’. To nije samo simbolični gest. Prije šest mjeseci teško je bilo zamisliti da bi Njemci poslali takav sistem“, kazao je poljski premijer o volji Evropljana da i dalje pomažu Kijevu.

Danska premijerka potvrdila je da se slaže da EU mora nastaviti da podržava Ukrajinu i više radi da ojača svoju bezbjednost, kako ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi mogao da mijenja granice silom.

„Nadamo se i da će se naći rješenje u američkom Kongresu i da će Ukrajini stići nužna pomoć. SAD moraju da učine više, a i mi moramo da učinimo više i da ojačamo svoju odbranu. Ima zemalja koje su se više oslanjale na svoje saveznike, ali sada puno članica ide na izdvajanja od dva odsto BDP. Poljska je primjer za ugled u jačanju bezbjednosti“, kazala je Mete Frederiksen.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR