11 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fon der Lajen: Zapadni Balkan nam se sve više približava

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 1

Fon der Lajen: Zapadni Balkan nam se sve više približava

Autor: Antena M

  • Viber

Evropskom parlamentu je danas svečano obilježena 20. godišnjica najvećeg proširenja Evropske unije (EU), a sadašnji i bivši evropski lideri su tom prilikom istakli značaj daljeg širenja EU.

EU su se 1. maja 2004. pridružili Kipar, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija. To je bilo peto i najveće proširenje u istoriji EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je na svečanoj sjednici EP rekla da je želja da se ujedini Evropa i upotpuni EU danas važnija nego ikad prije.

- Zapadni Balkan nam se sve više približava. Donijeli smo istorijsku odluku da započnemo pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, dok narod Gruzije ne krije svoje evropske snove. Treba da se radujemo budućem proširenju dok obilježavamo uspjeh proteklih 20 godina - rekla je Fon der Lajen.

Predsjednica EK je istakla da će ono što se dešava u Ukrajini zauvijek oblikovati budućnost Unije i da Rusija predstavlja “egzistencijalnu prijetnju ne samo Ukrajini, nego i Evropi”, a da bi pobjeda predsjednika Rusije Vladimira Putina promijenila kurs evropske istorije.

- Postoji samo jedan način da se suočimo sa ovim. Postoji samo jedan jezik koji Putin razumije. A to je: obezbjeđivanje Ukrajini sredstava za odbranu - kazala je Fon der Lajen.

Od odluka koje EU donijeti u narednim danima, nedjeljama i mjesecima zavisiće ko će odlučivati o budućnosti Evrope, rekla je Fon der Lajen i pozvala na jedinstvo, podršku Ukrajini i ambicioznost u pogledu proširenja i reformi.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola istakla je da je nesumnjiv transformativni efekat proširenja na živote generacija Evropljana i da je evidentan u svakoj članici.

Mecola je dodala da se zemlje na istoku raduju istom procesu i da Evropa ne može da skrene pogled.

Na svečanoj sjednici EP obratili su se i Pat Koks i Romano Prodi, koji su bili predsjednici Evropskog parlamenta i Evropske komisije u vrijeme velikog proširenja, kao i predstavnici 10 zemalja koje su postale članice prije 20 godina.

Prodi je rekao da sada postoje nove zemlje koje žele da se pridruže EU i da im se mora dati pozitivan odgovor.

Dodao je da se takođe moraju pojednostaviti pravila po kojima se upravlja Evropom.

Bivši predsjednik EP Koks je rekao da Unija treba institucionalno i finansijski da se pripremi za prijem novih članica i da treba da bude otvorena za sve evropske zemlje koje dijele osnovne vrijednosti i koje žele da budu dio evropske porodice.

- Što se tiče budućih proširenja, današnji događaj podsjeća da smo to i ranije uspješno radili, a današnja poruka treba i mora da bude da možemo i da ćemo to ponoviti - rekao je Koks.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

RIŠNJANIN

Moja BABA kaze da ona neće to docekat a mozda ni njeni unuci,a ja mislim da BABA ima samo temeraturu