19 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prva isporuka američkog oružja Ukrajini već ove nedjelje

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Prva isporuka američkog oružja Ukrajini već ove nedjelje

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Možda su i prijetnje ruskog predsjednika Vašingtonu pomogle da i Senat odobri vojnu pomoć Ukrajini, i to uvjerljivom većinom i Demokrata i Republikanaca. Prve isporuke bi mogle da stignu veoma brzo.

Nakon otezanja koje je trajalo punih šest mjeseci, ishod glasanja u Senatu bio je i više nego jasan: 79 glasova „za“, 18 „protiv“. To znači i da je čitav niz Republikanaca dao svoj glas za ogroman paket vojne pomoći u ukupnom iznosu od 61 milijarde dolara. Prethodno je tu odluku odobrio Predstavnički dom, piše DW.

Vođa Demokratske većine u Senatu, Čak Šumer ocjenjuje da je takav ishod glasanja „ujedinjena poruka Senata čitavom svijetu“. SAD će „uvijek pomoći demokratijama u trenucima nužde“, rekao je Šumer.

Tek što su prebrojani glasovi, oglasio se i američki predsjednik Džo Bajden najavom da će potpisati taj zakon čim ove srijede stigne na njegov sto. Isto tako, američki predsjednik je najavio da će prva isporuka oružja i municije Ukrajini stići već ove nedjelje.

Prema informacijama lista Njujork tajms, to je oružje i oprema koja je već u magacinima američke vojske u Evropi i nema prepreka da ona krene ka Ukrajini praktično odmah. Portparol Pentagona Pet Rajder je i pred Senatom objasnio da se tu prije svega radi o onome što Ukrajini trenutno najviše treba: sistemi protivvazdušne odbrane i artiljerijska municija.

„Nije prekasno za Ukrajinu“

Bivšeg ambasadora SAD u Ukrajini Džona Herbsta su na TV-stanici NPR upitali šta će ta duga očekivana pomoć da znači za tok rata: „Definitivno još nije prekasno za Ukrajinu. Naš propust da im šest mjeseci nismo slali pomoć doveo je do znatno više ukrajinskih žrtava, pa i među civilima, s obzirom na masovne ruske napade iz vazduha“, smatra bivši ambasador.

Ali, kako dodaje, Ukrajinci uspijevaju da drže front i ovo je velika pomoć:

„Ako sad podršku Ukrajini vratimo i održimo na nivou prije ovog kašnjenja, Ukrajina će da pobijedi“, uvjeren je Herbst.

„A ako američka vlada skupi hrabrosti i Ukrajini isporučiti još dalekometnije oružje, ta pobjeda će doći još prije.“

Vojna pomoć koju je sada odobrio Senat odnosi se i na Izrael, i to u iznosu od 26 milijardi dolara. I tu se prije svega radi o PVO-sistemima, ali i drugoj vojnoj pomoći. Devet milijardi predviđeno je za humanitarnu pomoć, takođe i za ljude u Pojasu Gaze. Osim toga, tu je i osam milijardi pomoći Tajvanu i drugim partnerima Sjedinjenih Država u regionu Indopacifika kako bi se održala vojna ravnoteža prema Kini.

Opet prijetnja TikToku

Senat je u paketu odredio i mjere kojom bi trebalo da se prisili promjena vlasnika platforme društvene mreže TikTok. Koncern koji ima jsedište u Kini ima rok od godinu dana da se odvoji od svoje aplikacije video-poruka, inače će biti zabranjena njegova distribucija u SAD.

Ipak, pitanje je da li će ta odluka Senata biti osporena pred sudom. SAD su već jednom prijetile zabranom, ali je ta zabrana proglašena nezakonitom pred američkim sudom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR