19 °

max 22 ° / min 14 °

Srijeda

22.05.

22° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

17° / 15°

Ponedjeljak

27.05.

23° / 13°

Utorak

28.05.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Istraga EU protiv Fejsbuka i Instagrama: Sumnja na širenje ruske propagande

Izvor: Pixabay; Ilustracija

Svijet

Comments 0

Istraga EU protiv Fejsbuka i Instagrama: Sumnja na širenje ruske propagande

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Evropska unija danas će otvoriti istragu protiv Fejsbuka i Instagrama zbog mogućeg kršenja pravila o moderiranju sadržaja, rekle su Politiku (Politico) četiri osobe upoznate s tim slučajem.

Istrage će biti usmjerene na niz pitanja, uključujući Metine (META) rukovanje oglasima, posebno političkim, kako bi se ispitala sumnja na kršenje Zakona o digitalnim uslugama (DSA).

Politiko je ranije ovog meseca izvijestio da se na Fejsbuku širi ruska kampanja za uticaj na izbore za Evropski parlament u junu, oglasima kupljenim preko lažnih naloga.

Stotine miliona Evropljana izaći će na birališta 6. i 9. juna da izaberu nove članove parlamenta, koji će odrediti dnevni red Unije u narednih pet godina, a vlade članica EU su zabrinute zbog porasta ruskog miješanja koje bi moglo da utiče na mišljenje birača.

Regulator je mjesecima ispitivao i Metu u vezi sa drugim pitanjima, kao što je način na koji se bavi nelegalnim ili štetnim video zapisima koje su korisnici postavili na svoje društvene mreže, a koji doprinose širenju dezinformacija.

Evropska komisija je u oktobru zatražila od Mete da odgovori na materijale povezane sa Hamasovim napadom na Izrael, a u novembru je zatražila informacije o integritetu izbora.

Prošlog mjeseca EU je zatražila informacije o algoritmima, „dipfejku“, novom Metinom modelu pretplate bez oglasa, aplikaciji „Threads“ i o tome kako ograničava vidljivost nekih naloga ili postova, poznato kao zabrana u sjenci.

Portparol kompanije Meta Ben Volters rekao je da imaju „dobro uspostavljen proces za identifikaciju i ublažavanje rizika na platformama“.

Izvršna vlast EU nadgleda kako se velike onlajn platforme pridržavaju digitalnih pravila koja od njih zahtijevaju da obuzdaju nezakonit i štetan sadržaj, kao što su dezinformacije. Nepoštovanjem tih odredbi rizikuju da budu kažnjene do šest procenata svojih globalnih prihoda.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR