26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

18.05.

26° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stejt Department traži od Rusije da zaustavi sajber napade, Njemačka istim povodom pozvala ruskog otpravnika poslova na razgovor

Svijet

Comments 0

Stejt Department traži od Rusije da zaustavi sajber napade, Njemačka istim povodom pozvala ruskog otpravnika poslova na razgovor

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber


Vlada Njemačke saopštila je u petak da je pozvala otpravnika poslova ruske ambasade poslije optužbi upućenih ruskim obavještajnim službama da su one iza sajber napada na članove njemačke Socijaldemokratske partije (SPD).

"To je jasan diplomatski signal pozvati otpravnika poslova da bi prenio ruskoj vladi da nećemo prihvatiti takvo djelovanje", rekao je novinarima portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Ranije u petak, njemačka šefica diplomatije Analena Berbok, koja se nalazi u posjeti Australiji, optužila je grupu ruskih hakera da su prošle godine sproveli "nepodnošljiv" sajber napad na SPD, partiju kancelara, Olafa Šolca.

Ona je rekla da se taj sajber napad može pripisati grupi nazvanoj APT28, kojom upravlja ruska vojna obavještajna služba. Grupa je poznata i pod imenom Fensi Bier.

"Drugim riječima, to je bio sajber napad koji je podržala Rusija protiv Njemačke i to je apsolutno nepodnošljivo i neprihvatljivo i imaće posljedice", istakla je Baerbock.

Ministarka je precizirala bez davanja dodatnih detalja da je savezna istraga o napadu usmjerenom protiv njemačke stranke SPD, vodeće partije u vladajućoj koaliciji, u januaru 2023. upravo završena.

Njemačka vlada kasnije je izvijestila da sajber napad nije bio uperen samo na tu političku stranku već i na Vladine službe, na firme iz sektora logistike, naoružanja, vazduhoplovstva i više fondacija i asocijacija.

Članice EU "snažno osuđuju" tu kampanju sajber napada pripisanu grupi koju kontroliše Rusija, rekao je u petak šef evropske diplomatije, Josep Borel.

SAD su takođe "najoštrije" osudile niz sajber napada na nekoliko zemalja u Evropi, uključujući Njemačku, Litvaniju, Poljsku, Slovačku, Švedsku i Češku, za koje navode da ih je izvela APT28

State Department je u saopštenju u petak naveo da APT28 stoji iza napada na različite ciljeve – od odbrambenih i vazduhoplovnih kompanija do infrastrukturnih operatera i političkih stranaka.

"Pozivamo Rusiju da zaustavi ovu zlonamjernu aktivnost i pridržava se svojih međunarodnih obaveza i obaveza", navodi se u saopštenju State Departmenta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR