21 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Si Đinping u posjeti Francuskoj: Kina posvećena partnerstvu sa Evropskom unijom

Izvor: EPA-EFE/YOAN VALAT

Svijet

Comments 0

Si Đinping u posjeti Francuskoj: Kina posvećena partnerstvu sa Evropskom unijom

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Kineski predsjednik Si Đinping u posjeti je Parizu. Njegov francuski kolega Emanuel Makron rekao je da će se sa Sijem razgovarati o trgovinskim pitanjima i kako obezbijediti "fer konkurenciju", a zatim i o ratovima u Ukrajini i na Bliskom istoku, prenosi Asošijeted pres (AP).

Si je rekao da je Kina posvećena partnerstvu sa Evropskom unijom.

„EU je prioritet kineske spoljne politike. Kina i EU treba da ostanu posvećene partnerstvu“, poručio je Si na trilateralnom sastanku Kina-Francuska-EU sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Jelisejskoj palati.

Kineski lider je naveo da je Evropa važan partner u kineskoj modernizaciji, prenosi agencija Sinhua.

„Kina uvijek pristupa svojim odnosima sa Evropskom unijom (EU) iz strateške i dugoročne perspektive. Nadam se da će odnosi Kine i Francuske i Kine i EU uzajamno ojačati i napredovati zajedno“, rekao je Si.

Kako svijet ulazi u novi period turbulencije i transformacije, Kina i EU, kao dvije velike sile, treba da ostanu partneri i posvećene dijalogu i saradnji, prodube stratešku komunikaciju, unaprijede strateško međusobno povjerenje, izgrade strateški konsenzus i koordinaciju, rade na stabilnom i zdravom rastu veza Kine i EU i nastave da daje nove doprinose miru i razvoju u svijetu, istakao je kineski predsjednik na početku sastanka.

Makron je uoči dolaska Sija u Pariz izjavio da se odnosi Evrope i Kine suočavaju sa izazovima, kao i da razgovori imaju za cilj da se razmotre zajedničke pozicije i brige.

„Da pokušamo da ih prevaziđemo, jer će budućnost našeg kontinenta vrlo jasno zavisiti i od naše sposobnosti da razvijamo uravnotežene odnose sa Kinom“, rekao je Makron, podsjeća AP.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Evropska unija računa na to da će Kina izvršiti prirtisak na Rusiju da prekine rat protiv Ukrajine.

„Računamo na to da će Kina iskoristiti sav svoj uticaj na Rusiju da okonča ruski agresivni rat protiv Ukrajine“, rekla je fon der Lajen poslije susreta sa predsjednikom Kine Si Đingpingom i predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati, prenio je Rojters.

„Predsjednik Si je igrao važnu ulogu u deeskalaciji neodgovornih nuklearnih prijetnji Rusije i uvjerena sam da će predsjednik Si nastaviti to da čini u kontekstu tekućih nuklearnih prijetnji Rusije“, dodala je ona.

Fon der Lajen je kazala da bi Kina mogla da ograniči „neodgovorno širenje“ iranskih raketa i dronova i ponovila pozive na prekid vatre u sukobu između Izraela i Hamasa.

Kineski predsjednik će nakon boravka u Francuskoj posjetiti Srbiju i Mađarsku.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR