22 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izrael prekinuo dostavu pomoći Gazi; Netanjahu: Hamasov prijedlog primirja nije prihvatljiv

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 1

Izrael prekinuo dostavu pomoći Gazi; Netanjahu: Hamasov prijedlog primirja nije prihvatljiv

Autor: Antena M

  • Viber

214. je dan sukoba na Bliskom Istoku.

U nastavku pregled najvažnijih dešavanja:

23:58 Egipatski zvaničnik: Sve strane pristale da se vrate pregovorima za prekid vatre u Gazi

Visokopozicionirani egipatski zvaničnik potvrdio je u utorak navečer da su sve uključene strane pristale da se vrate za pregovarački sto, kako bi se postigao prekid vatre u Gazi, prenose agencije. 

Izvor, koji je želio da ostane anoniman, kazao je da se nastavljaju egipatski napori da se postigne primirje.

„Egipatska bezbjednosna delegacija je izraelskom kolegi naglasila neophodnost zaustavljanja eskalacije kako bi se izbjegle negativne posljedice eskalacije u Rafi“, dodao je izvor.

Delegacije Izraela i Hamasa stigle su u Kairo na razgovore o prekidu vatre i sporazumu o razmjeni talaca i zarobljenika.

Izraelska vojska je rano u utorak saopštila da su njene snage preuzele kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prelaza Rafa.

20:55 Netanjahu: Hamasov prijedlog primirja daleko ispod temeljnih zahtjeva Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u utorak da je najnoviji prijedlog primirja palestinske skupine Hamas daleko ispod temeljnih zahtjeva Izraela, dodajući da je vojni pritisak i dalje neophodan da se vrate taoci držani u Gazi.

Izraelske snage ranije su preuzele kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prijelaza Rafa između Egipta i Gaze, potez koji je Netanjahu rekao da je "vrlo značajan korak prema uništenju preostalih vojnih kapaciteta Hamasa".
 
20:05 Intenzivirani vazdušni napadi na Rafu, Turska kritikuje Izrael

Izraelski kopneni napadi na grad Rafa u Gazi, dan nakon što je Hamas prihvatio prijedlog o prekidu vatre, pokazuju da njegova vlada ne djeluje u dobroj vjeri, rekao je u utorak portparol turskog ministarstva vanjskih poslova, dodajući da se Izrael mora odmah povući iz grada.

U objavi na platformi društvenih medija X, on je rekao da je izraelska operacija došla "usred tako pozitivnog razvoja prema okončanju razaranja i masakra u Gazi", i rekao da se status quo u Rafi i granični prijelaz moraju vratiti bez daljnjeg odgađanja.

"Ofanziva na Rafu neće uticati samo na regiju nego i na cijeli svijet. Izrael se mora odmah povući sa strane Gaze od graničnog prijelaza Rafa, rekao je turski zvaničnik.

19:55 Izrael prekinuo dostavu pomoći Gazi, Gutereš: Odmah otvoriti prelaze Rafa i Kerem Šalom

Prelazi Rafa i Kerem Šalom, koje je Izrael zatvorio i time prekinuo dostavu pomoći Gazi treba "odmah da budu ponovo otvoreni", rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozivajući izraelsku vladu da prekine sa eskalacijom sukoba.

 „Istovremeno zatvaranje prolaza Rafa i Kerem Šalom je posebno zloslutno za već očajnu humanitarnu situaciju. Oni treba odmah ponovo da budu otvoreni“, rekao je Gutereš u izjavi novinarima.

On je takođe rekao da bi opšti napad na Rafu predstavljao „humanitarnu katastrofu“.

Izrael je u nedelju zbog navodnih raketnih napada, zatvorio prelaz Kerem Šalom, glavni prolaz za slanje humanitarne pomoći Gazi, a izraelska vojska danas je preuzela kontrolu nad prelazom Rafa, koji se nalazi na egipatskoj granici i time je prekinuta dostava humaniterne pomoći toj opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Gutereš je ukazao da u takvim okolnostima agencije UN koje djeluju u Gazi mogu već večeras da ostanu bez goriva.

„Pozivam izraelsku vladu da prekine eskalaciju i da se konstruktivno angažuje u tekućim diplomatskim pregovorima“, dodao je on i pozvao i Izrael i palestinski Hamas da pokažu „političku hrabrost“ i postignu sporazum o primirju.

„Nemojte se zavaravati, opšti napad na Rafu bio bi ljudska katastrofa“, rekao je Gutereš.

Izraelska vojska je rasporedila tenkove i pozvala desetihe hiljada porodica na istoku grada Rafe da se evakuišu.

Gutereš je upozorio da nema mjesta u Gazi gdje civili mogu da se sklone i izrazio strahovanja da bi mogao da bude ogroman broj dodatnih civilnih žrtava u slučaju napada na Rafu.

„Čak i najbolji prijatelji Izraela su jasni, napad na Rafu bio bi strateška greška, politička katastrofa i humanitarna noćna mora“, rekao je Gutereš i pozvao sve koji imaju uticaj na Izrael da učine sve što mogu da pomognu da se izbjegne „još veća tragedija“.

17:13 Šef UN-a poručio međunarodnoj zajednici da djeluje kako bi zaustavila tragediju u Gazi
 
Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš pozvao je izraelske saveznike da izvrše pritisak kako bi se zaustavio rat u Gazi.

"Apelujem na sve one koji imaju uticaj na Izrael da učine sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili još veću tragediju", rekao je. 

17:08 Hamas: Palestinci podvrgnuti ratu istrjebljenja i sistematskog izgladnjivanja
 
Hamas je izraelsko zauzimanje prijelaza Rafa nazvao “opasnom eskalacijom” koja prijeti životima stotina hiljada raseljenih civila u Rafi i objektima zaštićenim međunarodnim pravom.

Grupa je takođe upozorila da će napad pogoršati humanitarnu situaciju u Gazi i spriječiti dotok prijeko potrebne humanitarne pomoći, prenosi AJB. 

Poručili su da su Palestinci u Gazi podvrgnuti (izraelskom) ratu istrjebljenja i sistematskog izgladnjivanja. 

15:36 U napadima u Pojasu Gaze ubijene 54 osobe

U napadima Izraela na Pojas Gaze, u protekla 24 sata, ubijene su 54 osobe, a 96 je povrijeđeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi. 

12:28 Turska kaže da je izraelska operacija u Rafi još jedan ratni zločin
 
“Izvođenjem kopnenog napada na Rafu, samo dan nakon što je Hamas prihvatio prijedlog Katara i Egipta za sporazum o prekidu vatre, Izrael je počinio još jedan ratni zločin na palestinskim teritorijima od 7. oktobra”, rekao je turski potpredsjednik Cevdet Yilmaz u objavi na X-u.

Ankara će nastaviti raditi na tome da izraelsko vodstvo bude zakonski kažnjeno, dodao je.

12:01 Egipat osudio izraelsku operaciju u Rafi
 
Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da izraelska vojna operacija u Rafi prijeti naporima da se postigne prekid vatre u Gazi.

Saopštenje ministarstva uslijedilo je ubrzo nakon što je izraelska vojska preuzela kontrolu nad graničnim prijelazom Rafa između Pojasa Gaze i Egipta.

09:02 Izraelska vojska zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa

Izraelska vojska je potvrdila jutros da je njena 401. oklopna brigada zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa prema Egiptu.

Izraelski mediji navode da je sada prekinuta veza puta Salah al-Din u istočnoj Rafi koju je osvojila brigada Givati u ofanzivi protekle noći.

U toj operaciji ubijeno je oko 20 naoružanih osoba a vojnici su locirali tri otvora u tunele, sudeći po navodima izraelske vojske.

07:51 Prelaz Rafa zatvoren
 
Prelaz Rafa, glavna žila kucavica pomoći Gazi, bio je prisiljen na zatvaranje na palestinskoj strani zbog prisutnosti izraelskih tenkova, prema portparolu granične službe Gaze koju navodi Reuters.

07:45 Izraelski tenkovi ulaze u Rafu
 
Palestinski bezbjednosni zvaničnik i egipatski zvaničnik rekli su novinskoj agenciji Associated Press (AP) da su izraelski tenkovi ušli u Rafu, dosegnuvši 200 metara od graničnog prelaza sa susjednim Egiptom.

Egipatski zvaničnik rekao je za AP da se operacija čini ograničenog opsega. Službenik, kao i Al-Aqsa TV, rekao je da su izraelski zvaničnici obavijestili Egipćane da će se njihove snage povući nakon završetka operacije.

Izraelska vojska odbila je da komentariše prijavljeni upad tenkova.

AP je rekao da su egipatski zvaničnik, koji se nalazi na egipatskoj strani Rafe, i palestinski bezbjednosni zvaničnik govorili pod uslovima anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju s novinarima.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin-Miogost

Izrael sve više klizi ka fašizmu , uz oružanu podršku od SAD, i još nekih zapadnh faktora , uz istovremeno , ispraznu retoričku osudu.