16 °

max 20 ° / min 12 °

Srijeda

15.05.

20° / 12°

Četvrtak

16.05.

24° / 15°

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mogerini: Nakon Bregzita, EU prima zemlje Balkana

Izvor: Foto: Reuters

Svijet

Comments 0

Mogerini: Nakon Bregzita, EU prima zemlje Balkana

Izvor: B92

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

EU će primiti nove članice kada Velika Britanija napusti taj blok, a to će najvjerovatnije biti zemlje Balkana, izjavila Federika Mogerini.

Šefica diplomatije EU je to izjavila za italijanski list Stampa. Velika Britanija bi trebalo da napusti EU do proljeća 2019, a Albanija, Crna Gora, Srbija i Makedonija su sada kandidati za članstvo u Uniji.

"Sigurna sam da se Evropska unija u budućnosti neće ograničiti na 27 članica, jer ćemo imati nove zemlje članice. Mislim da će to biti zemlje Balkana s kojima razgovaramo o članstvu. Mnogi ovaj proces nazivaju proširenjem, ali ja preferiram da o tome razgovaramo kao o reujedinjenju Evrope", istakla je Federika Mogerini za italijanski list "Stampa".

Ona je naglasila da je odnos između EU i Balkana pomogao mnogim zemljama tog regiona da prevaziđu posljedice rata koji je uslijedio nakon raspada Jugoslavije.

Dodala je da je pred tim zemljama dug i težak put koji treba da pređu, ali i da je sigurna da će one nastaviti da idu tim putem, jer sve one imaju zajednićku budućnost u okviru Evropske unije.

Šefica diplomatije EU je podsjetila da su mnogi predviđali da će referendum u Britaniji o izlasku iz EU pokrenuti domino efekat, ali da se to nije obistinilo, što potvrđuje pobjeda proevropskog kandidata na predsjedničkim izborima u Francuskoj.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR