24 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Norveška nastavlja da podržava Crnu Goru

Politika

Comments 0

Norveška nastavlja da podržava Crnu Goru

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Norveška podržava reformske procese u Crnoj Gori i nastaviće da, kroz programe razvojne pomoći podržava integraciju Crne Gore u EU i NATO, posebno u dijelu usklađivanja s evropskim standardima, izgradnjom institucija, reformama u oblasti vladavine prava, zaštite životne sredine i konkurentnosti, te održivog ekonomskog i društvenog razvoja, saopšteno je tokom sastanka ministara evropskih poslova Crne Gore i Norveške Aleksandra Andrije Pejovića i Franka Bake-Jensena.

Jensen je čestitao na pristupanju Crne Gore NATO-u i izrazio uvjerenje da će dobri rezultati reformi koje se sprovode ubrzati proces pristupanja EU. On je istakao da, iako nije članica EU, Norveška ima tijesnu saradnju s Unijom s kojom dijeli cijeli niz zajedničkih projekata, poput zajedničkog tržišta, odnosno šengenske oblasti. Norveška podržava politiku proširenja EU i stoga je i spremna pomoći zemljama kandidatima, a posebno Crnoj Gori na konkretan način kroz niz projektnih aktivnosti

Pejović je zahvalio na izuzetnoj podršci koje norveška Vlada u kontinuitetu daje Crnoj Gori, posebno u izradi strategijskih dokumenata i planova, informatičkoj podršci i obukama državnih službenika, te angažovanju eksperata za različite oblasti. Upoznao je sagovornika s aktuelnim stanjem u pregovaračkom procesu i planiranim aktivnostima u otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja, te nastavku reformskih procesa u najvećem broju oblasti.

Sagovornici su, u ovom kontekstu, razmijenili mišljenje o daljoj saradnji u dijelu jačanja kapaciteta i unapređenja rada i procedura Ministarstva evropskih poslova.

Tokom posjete Oslu, Pejović je imao sastanke s potpredsjednicom Parlamenta Marit Nibak i članovima Odbora za vanjske poslove i odbranu u Parlamentu Kraljevine Norveške, državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Maritom Berger Rosland i s generalnim direktorom za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Nilsom Engelsinom. Predmet razgovora je bilo sprovođenje reformi i dinamika napredovanja Crne Gore prema članstvu u EU, izazovi s kojima se suočava EU i njihov uticaj na politiku proširenja, kao i politička i ekonomska situaciju u Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu.

Pejović je, takođe, održao predavanje na Norveškom institutu za međunarodne odnose na temu: Crnogorska integracija u izazovnim vremenima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR