15 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Džon Keri pronašao mjesto na kojem je ubio čovjeka

Svijet

Comments 0

Džon Keri pronašao mjesto na kojem je ubio čovjeka

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Džon Keri, uskoro bivši šef američke diplomatije, otputovao je u Vijetnam i nakon 40 godina posjetio mjesto na kojem je kao vojnik američkih snaga upao u zasjedu vijetnamskih vojnika.

Keri je tokom američke agresije na Vijetnam bio među prvim redovima u borbi protiv tamošnje vojske. Ova posjeta za njega je po mnogo tome bila posebna, prije svega jer se susreo sa Vo Ban Tamom, 70-godišnjakom koji se te davne 1969. nalazio na suprotnoj strani bojnog polja.

Vo Ban Tam je, nakon što se srdačno rukovao sa Kerijem, odlazećem šefu američke diplomatije otkrio i da je vrlo dobro poznavao tada 24-godišnjeg Ba Tanhua, Vijetnamca kojeg je Keri ubio tokom rata, prenosi britanski BBC.

"Drago mi je što smo obojica živi", rekao je Keri svom nekadašnjem neprijatelju, koji danas preživljava tako što lovi rakove.

Američki državni sekretar je imao 26 godina kada je spasao svoju jedinicu, zbog čega je nagrađen medaljom za hrabrost i drugim počastima.

Ban Tam, nekadašnji Vijetkongovac, kaže da se tačno sjeća tog dana.

"Uočili smo američki patrolni brod, i planirali smo da ga uništimo projektilom iz raketnog bacača. Pucali smo na brod pokušavajući da ga navedemo da uđe u domet raketnom bacaču", kaže Ban Tam.

Tada je Keri izveo potez zbog kojeg je kasnije i odlikovan. Umjesto da pobjegne, naveo je čamac do obale, gdje se iskrcao i ubio vijetnamskog vojnika koji je držao raketni bacač, podsjećaju danas američka glasila. 

Jedan Kerijev savjetnik rekao je za "Vašington post" da je američki šef diplomatije putem "Gugl mape" uporno tražio mjesto na kojem je ubio mladića. Čak je zvao i neke od svojih starih prijatelja iz vojske kako bi mu pomogli u tome.

"Povratak na ovo mjesto za mene je jedan živopisan flešbek u prošlost", rekao je Keri.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR