12 °

max 24 ° / min 12 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 12°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Njemačka legalizovala kanabis u medicinske svrhe

Svijet

Comments 0

Njemačka legalizovala kanabis u medicinske svrhe

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Njemački poslanici jednoglasno su danas legalizovali upotrebu kanabisa u medicinske svrhe za pacijente koji boluju od ozbiljnih bolesti kao što su neke vrste raka, i u slučajevima kada nema efikasne alternativne terapije.

Sada kada je zakon izglasan u Bundestagu, donjem domu Parlamenta, ljekari mogu da prepisuju kanabis svojim pacijentima sa ozbiljnim bolestima - rakom, epilepsijom, sklerozom i onima koji ne mogu da dobiju alternativnu terapiju, navodi se u tekstu zakona.

Ovim se Njemačka pridružila evropskim zemljama koje su legalizovale proizvode na bazi kanabisa - Austrija, Velika Britanija, Češka, Finska, Francuska, Italija, Holandija, Portugal, Rumunija, Slovenija, Španija, Hrvatska i Makedonija.

Njemački pacijenti mogu da dobiju ekstrakt kanabisa ili isušene listove u apotekama i uz recept. Neki mogu da poruče u inostranstvu sintetičke derivate kanabisa kao što je dronanbinol.

Zakon, koji predviđa da troškove preuzima zdravstveno osiguranje, stupa na snagu u martu.

Ovim će se omogućiti poboljšanje brige o palijativnim pacijentima, rekao je ministar zdravlja Herman Grehe, čiji zakon su danas pozdravile sve stranke, i ljevica i desnica.

Zakon takođe ne dozvoljava pacijentima da gaje sopstveni kanabis, navodi se u tekstu i dodaje da je ta praksa protivna zakonu o drogama na snazi u Njemačkoj prema kome je posjedovanje kanabisa zabranjeno.

Predlog zakona bio je najavljen u maju prošle godine kada je jedan pacijent dobio odobrenje da gaji kanabis pošto je pokazao da se radi o jedinoj supstanci koja može da mu olakša tegobe.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR