31 °

max 35 ° / min 21 °

Četvrtak

09.07.

35° / 21°

Petak

10.07.

37° / 21°

Subota

11.07.

36° / 21°

Nedjelja

12.07.

33° / 22°

Ponedjeljak

13.07.

30° / 21°

Utorak

14.07.

30° / 18°

Srijeda

15.07.

32° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ovo su poruke zbog kojih se digla uzbuna u HDZ-u: Plenković traži sankcije

Izvor: Foto: Jutarnji.hr

Region

Tag Gallery
Comments 0

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Ovo su poruke zbog kojih se digla uzbuna u HDZ-u: Plenković traži sankcije

“Ja bih njih radije leđno niz Savu.” “Može i da puštamo vence niz Dunav.” “Dragi moji prijatelji, vi niste baš ni racionalni ni štedljivi. Vi znate koje bi opterećenje za proračun RH bilo zatvoriti tu gamad. Puno je jeftinije metoda “leđnog” plivanja niz Savu. Brzo, jeftino i ekološki osviješteno.” “Metak u čelo.” “Svakodnevno ga treba bojkotirat i njegovu ljevičarsku protunarodnu masonsku politiku.” “Pogodio Škoro skoro sve mete.” "Na žalost, glas za listu je glas za Plenkovića i njegove janjičare. Moj glas neće dobiti. I mislim da je to za dobro HDZ-a."

To su, kako prenosi Jutarnji.hr, neke od poruka objavljene u Viber grupi “Zna se HDZ” koje su, kako tvrde u vrhu stranke, razljutile šefa HDZ-a Andreja Plenkovića i zbog kojih je najavio kazne za članove.

A prijetnja vrha HDZ-a da će ubuduće sankcionisati one koji, prema njihovom mišljenju, svojim istupima i objavama nanose štetu stranci, među ostalim i na društvenim mrežama te u Viber i WhatsApp grupama, izazvala je niz reakcija u HDZ-u te nove sukobe i rasprave.

Na Facebooku je tako reagovao i Davor Ivo Stier koji bi na predstojećim unutarstranačkim izborima trebalo da bude jedan od protivkandidata Andreju Plenkoviću. Stier je u svojoj objavi, naslovljenoj “Ne bojte se”, naveo kako “ni državni, ni partijski organi više nemaju pravo da nadziru dopisivanje građana ili interno komuniciranje stranačkih članova”.

"Nakon pada Berlinskog zida hrvatski je narod na demokratskim izborima 1990. odbacio komunizam i potvrdio višestoljetnu želju za samostalnost, kao što piše u Ustavu. Zato smo u Hrvatskom saboru branili prijedlog da 30. maja bude Dan državnosti. Nakon 30. 5. 1990. garantovane su takođe demokratske i građanske slobode donošenjem Božićnog Ustava. Tako čl. 36 Ustava kaže: “Sloboda i tajnost dopisivanja i svih drugih oblika općenja zajamčena je i nepovrediva”.

Nekoliko sati poslije na njegovu objavu reagovali su iz HDZ-a.

"Nastavno na medijske članke u kojima se, kao i obično, nepotpuno i pristrasno prenosi dio rasprava sa sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održane 8. novembra, kao i reakciju saborskog zastupnika HDZ-a Davora Stiera, naglašavamo da niko u HDZ-u ne dovodi u pitanje slobodu i tajnost dopisivanja te slobodu izražavanja mišljenja, a posebno članova stranke. No isto tako, za HDZ i politiku koju vodimo neprihvatljivo je da bilo koji član u grupama koje se organizuju “pod nazivom i simbolima HDZ-a” kontinuirano širi govor mržnje i prijetnje...", navodi se u reakciji HDZ-a na Facebooku.

Dvije grupe - Viber grupa “Zna se HDZ” i WhatsApp grupa “Uskoci & Hajduci”, kako kažu HDZ-ovci, oformljene su za potrebe kampanje tokom 2015. i 2016. i to spontano. Osnovali su ih, nezavisno od stranačkih tijela, neki članovi zagrebačkog HDZ-a radi brže i lakše komunikacije u kampanji. No, grupe su i nakon izbora nastavile s radom, komentarisale su se razne teme, pa se pridruživalo sve više članova iz cijele Hrvatske. Tako su, na primjer, “Uskoci & Hajduci” ubrzo narasli na oko 250 članova.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR