20 °

max 20 ° / min 6 °

Ponedjeljak

30.03.

20° / 6°

Utorak

31.03.

15° / 7°

Srijeda

01.04.

7° / 3°

Četvrtak

02.04.

13° / 1°

Petak

03.04.

15° / 3°

Subota

04.04.

17° / 6°

Nedjelja

05.04.

18° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Raspušten parlament Sjeverne Makedonije

Izvor: Foto: EPA/EFE

Region

Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Raspušten parlament Sjeverne Makedonije

Parlament Sjeverne Makedonije raspušten je danas popodne radi vanrednih parlamentarnih izbora 12. aprila.

Parlament je odluku o svom raspuštanju donio na predlog predsjednika Sobranja Talata Džaferija (DUI), koji bi danas trebalo da raspiše izbore.

Redovan termin za parlamentarne izbore u Sjevernoj Makdondoniji bio je decembar ove godine.

Džaferi je istakao da je odlučio da danas bude "Dan D", 55 dana prije izbora, jer je to krajnji termin za raspuštanje da bi se osiguralo da izbori budu 12. aprila, na datum koji su u oktobru prošle godine dogovrili lideri parlamentarnih stranaka.

Za odluku o raspuštanju je glasalo 108 poslanika u parlamentu sa 120 mjesta, a nije bilo uzdržanih ili glasova protiv te odluke.

Džaferi je ranije bio najavio da će parlament biti raspušten 12. februara, ali je to odložio za nekoliko dana da bi bili donijeti "neki važni zakoni", među kojima o tužilaštvu koji je EU poručila da očekuje već sada.

U posljednjih nekoliko sati rada parlamentarna većina je, uz protivljenje najveće makedonske opzicione partrije VMRO DPMNE, uspjela da obezbijedi dvotrećinsku podršku za zakone o javnom tužilaštvu i o Savjetu tužilaca i izmjene Zakona o odbrani, na čijem je usvajanju insisitrala vladajuća SDSM.

Donošenje novog zakona o tužilaštvu, iako nije formalni uslov da EU odobri početak pregovora o prijemu Sjeverne Makedonije u Uniju, EU je više puta poručila da će smatrati pozitivnim znakom da se reforme sprovode i da se u Skoplju ozbiljno shvata suzbijanje kriminala i korupcije, dok je Zakon o odbrani potreban radi usaglašavanja s NATO.

O održavanju vanrednih parlamentarnih izbora 12. aprila dogovorili su se prošle godine u oktobru na sastanku lideri parlementarnih stranaka s predsjednikom Republike, pošto EU po treći put nije odredila datum za početak pregovora o prijemu Sjeverne Makedonije u svoje redove.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR