8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Raković poziva Rusiju da ujedini Srbe na Balkanu

Izvor: Foto: Slobodnabosna.ba

Region

Comments 2

Raković poziva Rusiju da ujedini Srbe na Balkanu

Izvor: slobodna-bosna.ba

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Velika sala Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci bila je mjesto održavanja tradicionalne Sretenjske besjede na temu „Srpsko ujedinjenje“.
 
Ovogodišnji besjednik bio je Aleksandar Raković, viši stručni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije, kome su crnogorske vlasti zabranile ulazak u Crnu Goru.

Ipak, dežurni rusofil Raković je ušao u Bosnu i Hercegovinu i održao skandalozno predavanje o srpskom ujedinjenju uz pomoć Ruske Federacije.

U izjavi za medije Raković navodi kako je za proces ujedinjenja Srba od ključne važnosti podrška Ruske Federacije. Za Srbe smatra kako su oni „mnogo više rusofili nego germanofili“.

Takođe navodi kako su odnosi sa Rusijom „vrlo pozitivni, prijateljski, pa čak i bratski“. Isticao je kako je rusofilija dio srpskog identiteta.

„Ruska Federacija je veoma bitna jer ima ključnu ulogu. Ipak, saveznike treba da obezbijedimo i na Zapadu“, ističe Raković.

On pojašnjava kako Zapad treba ubijediti argumentima „da dozvole stvaranje veće srpske države na Balkanu koja može da bude faktor stabilnosti“.

„Sigurno će biti važna podrška Rusije. Smatram kako vlasti Republike Srpske trebaju da naš cilj saopšte u Moskvi ali i građanima Republike Srpske. To mora da bude stav i putokaz kojim ćemo ići“, navodi Raković.

Ipak, novija istorija drugačije govori. Rusija je Srbiju izdala i nije joj pomogla ni kada joj je pomoć bila najpotrebnija, posebno tokom ratnih dešavanja 1999. godine. Još gore, nakon raspada Jugoslavije, Rusija je podržala i sankcije Zapada protiv Srbije kao i intervenciju u Srpskoj krajini i Republici Srpskoj.

Aleksandar Raković je čest gost Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, a u ruskim medijima je često glorifikovao političke postupke ruskog predsjednika Vladimira Putina za koga kaže kako mu „pripada mjesto svjetskog velikana“. Uprkos tome, smatra kako je njegova politika „zakazala“ u Crnoj Gori i Makedoniji.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Labud Dabanović

Porod današnjih Srba otrcana imena i srpstva Srbije pozvali su Tursku da im uništitei srpski narod/Srbe.A ovi danas pozivaju Rusiju da ujedine sve njih Srbe otrcana imena i srpstva na Balkanu.Pa ove vođe Srbije i njenog naroda otrcana srpstva ili su najviše neznalice svijeta ili najviši lažovi.

bodin

toliko si "bitan", da te ni srbi ne poznaju. Gledaj ti svoju muku, Srbiju, nahrani onaj gladni narod zajedno sa Vucicem, pa podjite malo do Kosova, ujedini tamo ako mozes. no se ti ne pitas ni u svoju kucu