15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Analitičari: Litije u BiH – srpski nacionalizam u religioznom pakovanju

Izvor: Foto: EPA

Region

Comments 1

Analitičari: Litije u BiH – srpski nacionalizam u religioznom pakovanju

Izvor: balkans.aljazeera.net

Autor: Antena M

  • Viber

"Bivale su i nastajale razne državne zajednice i politike, ali samo je jedna nepromjenjiva konstanta na našim prostorima, a to je Srpska pravoslavna crkva (SPC)", poručio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom tokom litija i molebana u Istočnom Sarajevu.

"Svetinje koje branimo od bezbožnika i koje nikada nećemo dati pripadaju cjelokupnom srpskom narodu", dodao je Hrizostom.

Tim je okupljanjem SPC u bh. entitetu Republika Srpska želio iskazati podršku Srbima u Crnoj Gori u njihovoj borbi protiv novousvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je, kako tvrde, udar na imovinu SPC-a u toj zemlji, kao i na samu Crkvu i vjernike.

Očekivano ili ne, litije su se, nakon razbuktavanja po Crnoj Gori, počele održavati i u Srbiji, a nije trebalo mnogo vremena da pređu granicu na Drini, i to u trenucima kada je Bosna i Hercegovina utonula u još jednu tešku krizu.

'Dobijaju svi: nacionalisti, vlast i SPC'

Je li "odbrana srpskih svetinja" jedini povod za ta okupljanja? Šta je njihov istinski smisao, kakva im je politička pozadina, a kakve su moguće posljedice, uz podsjećanje na neodoljivo slične događaje s početka '90-ih godina prošlog stoljeća, samo su neka od pitanja koja se mogu postaviti nakon scena i koreografije s ulica u entitetu RS.

Analitičar iz Banjaluke Srđan Puhalo tvrdi da vjeruje da veliki broj Srba iskreno saosjeća sa svojim narodom u Crnoj Gori i da mu kroz litije pokazuje podršku. No, kako dodaje, te litije za cilj imaju i demonstraciju srpskog jedinstva i moći.

"Ovo što se dešava u RS-u može se opažati sa više nivoa. Još od '90-ih godina prošlog vijeka Srbi, ali ne samo Srbi, sebe opažaju kao žrtve i stradalnike, od Hrvatske, preko BiH, Kosova i sada Crne Gore. Ovaj narativ je opšteprihvaćen, ne samo od naroda nego i od političkih elita. Kod Srba preovladava mišljenje da su Srbi danas diskriminisani u Crnoj Gori i da je SPC ugrožena i litije su samo jedan od načina da se iskaže solidarnost sa svojim narodom koji se, ne svojom voljom, nalazi u više država", kaže Puhalo.

S druge strane, nastavlja, takvu praksu "podržavaju i političke elite, jer to za rezultat ima etničku homogenizaciju, a toga nikad nije dovoljno".

"Također, moramo imati na umu da SPC na taj način pokazuje da je stala uz svoj narod i da može da mobiliše vjernike zarad odbrane svetinja i pokaže koliko je moćna i jaka. Možemo reći da ovdje svi dobijaju – nacionalisti, vlast koja mobiliše nezadovoljstvo naroda prema neprijateljima u Crnoj Gori, ali i nekim drugim, te SPC, koja je ponovo autoritet među Srbima", tvrdi Puhalo.

Momčila Radulovića, analitičara iz Evropskog pokreta Crne Gore, činjenica da su litije zahvatile i dio Bosne i Hercegovine ne čudi jer ih "ne smatra pravoslavnim litijama nego maestralno organizovanim političkim protestima u službi ideologije 'Velike Srbije'".

'Privlačnost nekažnjenih zločina'

"Ovi politički protesti kojima je na čelu SPC u Crnoj Gori imaju oblik protesta protiv crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali su oni, zapravo, nešto sasvim drugo. Oni su posljednji pokušaj održavanja političkih i društvenih mehanizama ideologije 'Velike Srbije' u Crnoj Gori, ali i u cijelom regionu", kaže Radulović i navodi nekoliko primjera za svoje tvrdnje.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Hnovi

Na Balkanu svakih dvadeset godina zamiriše krv, tu se iz istorije ništa ne uči, postaje se još gori, jer tehnologija današnjice tu mnogo pomaže.Kada do rata dođe pobiti će te se i vi što skupa litijate.Nesreća je što će stradati i oni koji su samo htjeli mirno živjeti, ne dirajući nikoga.Zsto, svima što rade na tome da Balkan uvedu u rat, želim da ga ima samo u svojoj kući...