14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odluka suda: Poklič "Za dom spremni" nije prekršaj

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 0

Odluka suda: Poklič "Za dom spremni" nije prekršaj

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Visoki prekršajni sud u Zagrebu je odlučio da poklič "Za dom spremni" na početku Tompsonove pesme "Bojna Čavoglave" nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

Na sjednicu su bile pozvane sudije svih odjeljenja tog suda, a odazvalo ih se 19, kako nezvanično saznaje zagrebački Jutarnji list.

Od 19 prisutnih sudija njih 14 je glasalo za stav da je taj poklič na početku Tompsonove pjesme dopušten, četvoro je zauzelo stav da je javna upotreba tog pokliča uvijek i u svim okolnostima, pa i u Tompsonovom slučaju protivzakonita i predstavlja prekršaj, dok je jedan sudija ostao uzdržan, navodi list.

Tako je više od dvije trećine sudija Visokog prekršajnog suda potvrdilo presudu koju je u novembru prošle godine donijelo vijeće tog suda kojim predsjedava Andja Ćorluka, a članice su Ivana Mašić i Mirjana Margetić.

Presuda u slučaju Tompson suprotna je nizu pravosnažnih presuda koje je od 2015. do novembra prošle godine donio Visoki prekršajni sud, u kojima su prekršajno kažnjavani oni koji su javno uzvikivali ili isticali taj poklič, ukazuje Jutarnji list.

Kao primjer je navedeno da je u junu prošle godine Visoki prekršajni sud novčano kaznio makarskog pjevača Maria Rosu, upravo zboga uzvikivanja pokliča "Za dom spremni" na početku izvodjenja pjesme "Bojna Čavoglava" na koncertu u Makarskoj.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR