Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Komšić o samitu Brdo-Brioni: Nije bilo prijatno, vratili smo se u balkansku krčmu

Region

Comments 4

Komšić o samitu Brdo-Brioni: Nije bilo prijatno, vratili smo se u balkansku krčmu

Izvor: Radio Sarajevo

Autor: Antena M

  • Viber

Sastanak lidera inicijative Brdo-Brioni koji je održan danas kod Kranja, završen je.

Ovogodišnji samit posvećen približavanju aspiranata EU i aktelnim temama protekao je bez počasnog gosta iz EU ili neke od drugih država-aktera u međunarodnom prostoru zbog obveza francuskog predsjednika Emanuela Makrona, prenose agencije.

"Cijela ova priča oko Brdo-Brioni procesa koja već traje deset godina zamišljena je drugačije od onoga kako je to danas na sastanku ispalo. Od priče koja je trebalo da gurne regiju prema EU, da zemlje koje su članice Unije, učestvuju u ovom procesu, da budu na neki način advokati tog novog geopolitičkog pristupa, zapravo, povlačenja regije u EU, mi smo se danas, ipak, našli u, recimo, balkanskim temama. I to zbog rasprave koja je na momente bila ne baš prijatna između Kosova i Srbije. I, naravno, tu se morao uključivati gospodin Dodik, jer kako će "kolo bez Kokana". Zna se na čijoj strani", kazao je za Radiosarajevo.ba član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Prema njegovim riječima cijela rasprava je "otišla u pogrešnom pravcu".

"Na iznošenje stavova, političkih viđenja koje svi mi znamo od strane predstavnika Srbija, gospodina Dodika i predsjednice Kosova (Vjose Osmani). Najviše je vremena na to potrošeno. Po meni - šteta. Svi mi znamo šta mislimo o pojedinim pitanjima. Isturanje tih pitanja na stol kao što se to sada desilo je cjelu priču skrenulo u drugom pravcu. Umjesto da pred Brisel preko Slovenije, koja preuzima predsjedavanje EU, izađemo na način da makar sve zemlje regije imaju jedinstven stav da cijelu regiju treba povući naprijed ka EU, mi smo se vratili na neki način u tu balkansku priču, da ne kažem u balkansku krčmu, i bavili se temama zbog kojih Brdo-Brioni zapravo nijesu ni pravljeni", konstatirao je Komšić.

Učesnici samita trebalo bi da potpišu i zajedničku izjavu oko koje je nastao kamen spoticanja i to na relaciji Pahor Vučić, prenijele su agencije.

Komšić, ipak, tvrdi da su učesnici sastanka "složili oko teksta deklaracije".

"Ostalo je još da se Kosovo izjasni koje je imalo određena neslaganja, a za koja oni misle da su im važna. Na primjer, Kosovo je tražilo da kada je riječ o tekstu deklaracije da se ne govori o viznoj liberalizaciji za Prištinu, već da se govori o Kosovu. Naravno, Srbija na to nije pristala", rekao je Komšić.

Izrazio je žaljenje jer je "taj sastanak je tako danas završen".

"Nadam se da bez obzira na takav završetak neće imati negativne posljedice u Briselu kada je riječ o pretenzijama zemalja Zapadnog Balkana da se priključe EU", zaključio je Komšić.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Srbijanska gramatika

@Pera "li" u "Jeli" se pise odvojeno.

Pera

@TV_EU . Ko će bilo koga sa ZB da sad primi u EU? Jeli vi stvarno mislite da će to sad da se desi? Neverovatni ste svi...

Astro

....samo vam je trebalo 10 godina da prave teme stavite na sto.