Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mladić i pravosnažno osuđen na doživotnu robiju

Izvor: EPA-EFE/Jerry Lampen / POOL

Region

Tag Video
Comments 14

Mladić i pravosnažno osuđen na doživotnu robiju

Autor: Antena M

  • Viber

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. 

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premiještanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Žalbeno vijeće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Prije četiri godine, glavnokomandujući Vojske Republike Srpske je prvostepeno osuđen na doživotni zatvor. Na tu presudu, žalili su se i tužilaštvo i odbrana.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo je sve Mladićeve žalbe. Između ostalih, odbili su žalbu odbrane Mladića za sveobuhvatni UZP (udruženi zločinački poduhvat) koji se tiče trajnog uklanjanja Muslimana i Hrvata na područjima u BiH na koje su Srbi polagali pravo.

Odbilo je i u cjelosti žalbu tužilaštva. 

Mladić ostaje u pritvopru mehanizma dok ne bude prebačen u državu u kojoj će izdržavati kaznu.

Haški tribunal, Mladića je 2017. prvostepeno osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici počinjenog u ljeto 1995.

Mladić je prvostepeno osuđen i po drugim tačkama optužnice - zbog progona muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine (BiH), terorisanja civila tokom opsade Sarajeva i uzimanja pripadnika UNPROFOR-a kao talaca tokom rata u BiH.

Suđenje je trajalo pet godina.

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

@@@@

@Akova NEMA MIRA A ZA PRAVDU MI JE MALI POSAO.

tihi

Kakav junak. A PLAČE..Pa junače, proliveno je more suza za žrtvama čiji si ti KATILJ...A jako si bio hrabar kad si sa onom gvožđurijom tukao po Sarajevu...vrseli se srpski rode danas,takvi su vam svi junaci..Ili izmišljeni ka Miloš Obilić i Marko Kraljević ili zločinci ka Draža i Ratko.

Branka

Malo je jedna doživotna za ovoga monstruma. Za svaku žrtvu je trebao da dobije po doživotnu robiju pa ga onda monstrumi koji su se pomamili ponovo po Balkanu ne bi slavili. Slaviti treba kad ubica dobije pravosnažnu presudu za svoje zločine.