14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Incko održao obećanje dato majkama Srebrenice

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 0

Incko održao obećanje dato majkama Srebrenice

Izvor: rse, dw

Autor: Antena M

  • Viber

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling izrazio je duboko poštovanje prema odlazećem visokom predstavniku Valentinu Incku zbog njegove odluke da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti i dodao da je Inzko održao obećanje dato majkama Srebrenice.

"Inzko je održao obećanje koje je dao majkama Srebrenice donijevši odluku kojom se sankcioniše glorifikacija i veličanje osušenih ratnih zločinaca", rekao je Schwarz-Schilling za Deutsche Welle.

Bivši visoki predstavnik u BiH je rekao da se od istine ne smije niko udaljavati jer to "prije ili kasnije vodi nastavku širenja laži i na to bi aktivni političari stalno morali misliti".

Schwarz-Schilling je dodao da se na kraju svako sam mora pogledati u ogledalo i donijeti odluku po svojoj savjesti, istakavši da više nema "ni zakonskih ni moralnih opravdanja da se odgovorni političari i oni koji o zločinima sude i koji ih tumače, ne pridržavaju istine".

"Okončanje 'tobožnjih rješenja' je tek početak i obaveza prema narednim generacijama kako bi pomirenje postalo moguće. To je istinski garant stabilne budućnosti Bosne i Hercegovine", zaključio je bivši visoki predstavnik, komentarišući donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida koji je donio Inzko, čiji mandat ističe 30. jula.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR