16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mini Šengen od danas Open Balkan, potpisana tri sporazuma

Izvor: Beta/AP

Region

Comments 0

Mini Šengen od danas Open Balkan, potpisana tri sporazuma

Izvor: Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Inicijativa za regionalnu saradnju Mini Šengen kojom su obuhvaćene Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija od danas ima novo ime Open Balkan, saopšteno je na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Sjeverne Makedonije Edija Rame i Zorana Zaeva i privrednika tri zemlje u Skoplju.

Na kraju Foruma za regionalnu ekonomsku saradnju potpisana su i tri memoranduma o saradnji - Memorandum o razumijevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumijevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku u Skoplju dsogovoreno je i da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rama: Radimo sve što je potrebno, ne čekamo EU

Lideri i narodi Albanije, Srbije i Sjeverne Makedonije su odlučili da urade sve što je potrebno i da ne čekaju da integrisanje regiona zavisi od EU, ocenio je danas u Skoplju albanski premijer.

On se na Regionalnom forumu za ekonomsku saradnju nadovezao na govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je govorio o povezivanju i ukidanju ograničenja i granica između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, istučuči da te tri zemlje danas počinju da rade ono što će "sjutra raditi u EU".

"Nemamo (razlog) zašto da ostanemo zatvoreni u našim granicama, okrenuti leđima jedan drugom i danas počinjemo da u regionu radimo ono što ćemo sjutra raditi u EU", rekao je albanski premijer.

Rama je istakao da je današnji dan važan i zbog "ogromnog prisustva poslovnih ljudi ne samo iz Albanije, Srbije i Sjeverne Makedonije, već i iz Crne Gore, BiH, Slovenije, Grčke i iz više drugih zemalja".

Albanski premijer je inicijativu za regionalno povezivanje koju je pokrenuo sa Ramom Zaevom nazvao "strateškom za Albaniju" i istakao da "upravo mozaik prisutnih biznismena snažno govori o njenoj vrijednosti i koliko je ljudima potrebna" i da zajednički regionalni ekonomskim prostor može više da postigne nego što mogu te zemlje odvojeno.

Otvarajući Ekonomski forum za regionalnu saradnju Sjeverne Makedonije, Srbije i Albanije, on je istakao da su došli predstavnici više od 300 kompanija iz te tri zemlje i još 100 predstavnika privrednih komora i poslovnih zajednica iz drugih zemalja Balkana kao i izvan Balkana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR