14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stoltenberg: KFOR spreman da reaguje ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena

Izvor: EPA

Region

Comments 1

Stoltenberg: KFOR spreman da reaguje ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena

Autor: Antena M

  • Viber


Generalni sekretar NATO-a Jans Stoltenberg rekao je u Briselu, posle sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala, pozivajući Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izbjegnu nasilje.

Dodao je da je KFOR spreman da interveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena, kao i da je već pojačano prisustvo te međunarodne mirovne snage na sjeveru Kosova.

NATO nastavlja da prati situaciju u regionu, KFOR ostaje fokusiran na svoj mandat u okviru Ujedinjenih nacija. Ukoliko bi stabilnost bila ugrožena, KFOR je spreman da interveniše- rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije poslije sastanka sa Vučićem.

 Kako je kazao, pozdravlja narednu rundu dijaloga koja će se održatu sjutra.

 "Ohrabrujem sve strane da pokažu fleksibilnost i da budu konstruktivne", poručio je Stoltenberg.

 Vučić je izjavio da je generalnog sekretara NATO obavijestio o svim incidentima i napadima na srpsko stanovništvo i demantovao da su srpska vojska i policija prelazile administrativnu liniju i da se planira "bilo kakva invazija", kako su to prenosili prištinski zvaničnici i mediji.

 Srpski predsjednik kazao je i da je sa generalnim sekretarom NATO-a razgovarao o onome što se zbivalo na Kosovu i dodao da je Srbiji važna uloga KFOR-a. On je zahvalio Stoltenbergu što je želeo da sasluša poziciju Srbije.

 "Mi ćemo nastaviti da poštujemo mandat KFOR-a u skladu sa međunarodnim normama, i vjerujem da ćemo naići na razumijevanje i Stoltenberga i cijelog NATO-a. Za Srbiju su mir i stabilnost od presudnog značaja", istakao je Vučić.

 Stoltenberg se nakon Vučića sastao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, priikom čega je ponovio da sve mora da se učini da se spriječi eskalacija.

 "NATO šalje jasnu poruku kroz KFOR, jasni smo da ćemo intervenisati ako je potrebno" ponovio je generalni sekretar NATO-a, odgovarajući na pitanje novinara o opasnosti da sukob eskalira s obzirom na retoriku između Beograda i Prištine.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

BELVEDER

Srpski zvaničnici SLAŽU čim otvore usta!!!