17 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kurti: Kosovska vlada naložila uknjižavanje 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani

Region

Comments 1

Kurti: Kosovska vlada naložila uknjižavanje 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani

Izvor: Kossev

Autor: Antena M

  • Viber

Katastarskoj agenciji Kosova danas je kosovska vlada naložila da sprovede odluku Ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani, skoro osam godina nakon njenog donošenja, potvrdio je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Iz manastira Visoki Dečani, sa druge strane, u kratkom komentaru za KoSSev navode da će svoj odgovor dati tek kada budu dobili posjedovni list o vlasništvu nad 24 hektara zemlje na koju se odnosi presuda Ustavnog suda.

Nešto manje od osam godina je prošlo od kada je kosovski Ustavni sud nakon 16 godina dugog sudskog procesa potvrdio odluku Vrhovnog suda Kosova o vlasništvu manastira nad ovom imovinom.

Iako odluka postoji i uprkos brojnim zahtjevima ambasadora zemalja sa Zapada, SPC i Eparhije, opština Dečani je do sada odbijala da zemlju uknjiži u katastar. Predstavnici centralne vlasti, ne samo da nisu zahtijevali od lokalnih da ispune svoju obavezu, već su čak javno iskazivali neslaganje sa istom, preispitujući njen ligitimitet, uz navode da je zemljište dodijeljeno manastiru za vrijeme Miloševićeve vlasti.

Međutim, prištinski mediji su prošle nedjelje gotovo harmonizovano, uz pozivanje na nezvanične navode, krenuli da izvještavaju da je kosovska vlada navodno pristala na primjenu presude, odnosno da očekuje od lokalne vlasti da to učini, jer je riječ o odlučujućem uslovu za aplikaciju Kosova za članstvo u Savjetu Evrope na Parlamentarnoj skupštini te institucije u aprilu.

Iz manastira Visoki Dečani su, sa druge strane, nakon medijskih navoda naveli za KoSSev da ih niko iz kosovskih institucija nije kontaktirao u vezi sa izvršenjem odluke kosovskog Ustavnog suda Kosova.

Naglasili su da od kosovskih institucija očekuju da konačno odrade svoj dio posla u skladu sa zakonom i upišu zemlju u katastar, a manastiru izdaju uredan posjedovni list.

U međuvremenu su se oglašavali i pojedini opozicioni političari sa Kosova, uz navode da je prijem Kosova u Savjet Evrope posebno uslovljen poštovanjem odluke suda o manastiru.

Gradonačelnik Dečana je prošle nedjelje, međutim, izjavljivao da ostaje pri svom starom stavu – navodeći da je on „poznat javnosti“.

„Poznat stav“ Ramosaja u vezi sa odlukom Ustavnog suda je da se on protivio njenoj primjeni. Godinama je u javnost je iznosio teške riječi, ali i sprovodio akcije usmjerene protiv manastira i bratstva Visokih Dečana.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

!!!

Haha,tako je Kurti!Došla maca na svetosavska vratašca!