19 °

max 19 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eskobar: Vjerujemo da su postojale finansijske i organizacione veze Srbije i napadača u Banjskoj

Region

Comments 0

Eskobar: Vjerujemo da su postojale finansijske i organizacione veze Srbije i napadača u Banjskoj

Autor: Antena M

  • Viber

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar izjavio je da Vašington vjeruje da su postojale finansijske i organizacione veze između države Srbije i izvršilaca napada u septembru 2023. godine u Banjskoj, na Kosovu, kao i da Milan Radoičić mora da bude uhapšen i optužen za sve zločine za koje može biti optužen u Srbiji.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar dao je intervju RSE u kojem je izneo stavove SAD o događajima u Banjskoj vezanim za Milana Radoičića.

RSE: Kako komentarišete to da je Milan Radoičić i dalje na slobodi?

Eskobar: To je neprihvatljivo. Mi smo rekli i javno i privatno da on mora biti priveden pred lice pravde, da je on međunarodni bjegunac pod američkim sankcijama i da on ne može biti slobodan čovjek.

RSE: Da li SAD vidi ikakvu povezanost između ovih napada i Srbije kao države?

Eskobar: Mislimo da ima neke finansijske i organizacijske povezanosti, ali to detaljnije istražujemo. Ali, kada govorimo o zločinima koji su počinjeni, mislim da je kosovska policija kompetentno sprovela istragu. Nismo morali da sprovodimo istragu, imamo obavještajne informacije, a rezultati istrage se pomno prate u odnosu na to kako mi razumijemo (šta se desilo). Mi ne tražimo od Srbije da sprovede istragu o 24. septembru, mi tražimo odgovornost.

RSE: Ako se potvrde rezultati istrage da je Srbija bila iza tih napada, hoćete preduzeti neke mjere protiv nje?

Eskobar: To ne mogu sad da komentarišem.

RSE: Kako komentirišete to što još uvijek nema optužnice protiv Radoičića ni na Kosovu niti u Srbiji koja takođe sprovodi istragu?

Eskobar: Ne znam za Kosovo. Istraga je u toku i sprovodi se kompetentno. Što se Srbije tiče, mi smo rekli da on mora biti uhapšen i mora biti optužen za sve zločine za koje može biti optužen u Srbiji. Znam da je za njim raspisana i Interpolova potjernica.

RSE: Koliko dugo ćete čekati da to Srbija uradi?

Eskobar: Dopustite da to kasnije komentarišem, jer vodimo brojne razgovore sa Srbijom. Ali, oni znaju naš stav.

RSE: Hoće li SAD vršiti pritisak na Srbiju da izruči Radoičića Kosovu kako bi odgovarao na Kosovu?

Eskobar: Ponavljam, o tome je prerano govoriti. Ono što javno kažemo, da Radoičić mora odgovarati, kažemo i tokom privatnih razgovora.

RSE: Radoičić ne samo da je slobodan čovjek, već se čini da održava bliske veze sa srpskim funkcionerima, kao što je Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD-u. Vjerovatno ste vidjeli fotografiju koja kruži društvenim mrežama. Kako to komentarišete?

Eskobar: Moj komentar je isti – Radoičić je osoba koja je orkestrirala napad 24. septembra, on je međunarodni bjegunac pod američkim sankcijama i za njega nema mjesta u politici.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR