14 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EU o slučaju Aide Ćorović: Odgovornost za ratne zločince, a ne za one koji im se protive

Region

Comments 0

EU o slučaju Aide Ćorović: Odgovornost za ratne zločince, a ne za one koji im se protive

Autor: Antena M

  • Viber

Pravda treba da obezbijedi odgovornost za ratne zločine, a ne za one koji protestvuju zbog veličanja ratnih zločinaca, izjavila je portarolka Evropske komisije Ana Pisonero, povodom poziva za izdržavanje zatvorske kazne koji je dobila aktivistkinja Aida Ćorović, nakon što nije isplatila novčanu kaznu zbog toga što je jajima gađala mural Ratka Mladića, piše RSE.

Mladić, nekada komandant glavnog štaba Republike Srpske, osuđen je pred Tribunalom u Hagu za genocid.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa, portaprolka EK je istakla da je sloboda izražavanja osnovno pravo Evropske unije koje treba zaštititi, i da svaka mjera lišenja slobode ili krivična sankcija mora biti opravdana i srazmjerna.

„Svaka takva mjera nametnuta na osnovu izražavanja političkih stavova je problematična i podleže strogim ograničenjima kako je to predviđeno članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima“, istakla je u izjavi za RSE Ana Pisonero.

Aida Ćorović je sa koleginiciom Jelenom Jaćimović privedena nakon što je na Međunarodni dan borbe protiv fašizma bacila nekoliko jaja na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu, piše RSE.

Pravosnažnu presudu Prekršajnog apelacionog suda na kaznu od 100.000 dinara – oko 850 eura – dobila je 14. decembra 2023.

U presudi se navodi da je Ćorović prekršila Zakon o javnom redu i miru, jer je „bacala jaja u pravcu stambene zgrade“ i vrijeđala policijske službenike prilikom vršenja dužnosti.

Ćorović je u četvrtak rekla za Radio Slobodna Evropa da je dobila rok od osam dana da se javi u zatvor „Padinska skela“ na izdržavanje zatvorske kazne od tri mjeseca.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR