27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šef Misije OEBS-a: Prijetnje koje dobija Gruhonjić neodoljivo podsjećaju na slučajeve Slavka Ćuruvije i Milana Pantića

Region

Comments 0

Šef Misije OEBS-a: Prijetnje koje dobija Gruhonjić neodoljivo podsjećaju na slučajeve Slavka Ćuruvije i Milana Pantića

Izvor: Fonet, Autonomija

Autor: Antena M

  • Viber

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Srbiji, Jan Bratu poručio je da se mora okončati nekažnjivost za zločine nad novinarima u Srbiji, ukazujući da je posebno problematično ono što se događa u Novom Sadu i prijetnje kojima su izloženi brojni novinari.

Bratu je, na konferenciji za medije Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, ukazao da svi prisutni shvataju važnost slobode medija i bezbjednosti za novinare i OEBS je spreman da pomogne Vladi Srbije u ispunjavanju obaveza i međunarodnih konvencija koje je sama prihvatila.

Prema njegovim riječima, podaci Evropske federacije novinara ukazuju da u Evropi postoji 48 neriješenih slučajeva ubistva novinara, od kojih su tri iz Srbije – Slavko Ćuruvija, Milan Pantić i Dada Vujasinović.

Ne želim da komentarišem pravosudni ishod slučaja Ćuruvija, ali radi se o problematičnoj odluci koja otvara ozbiljna pitanja, naveo je Bratu i dodao da su svi svjedoci eskalaciji prijetnji nad novinarima.

"Prijetnji i nasilja, nažalost, ima u svim državama EU i tamo ima nekažnjivosti, ali to nije opravdanje za Srbiju. Nedavno smo vidjeli porast prijetnji novinarima u Novom Sadu, u proteklih deset dana skoro sedmoro novinara je dobilo prijetnje i to nas navodi da se upitamo – šta se pobogu događa u tom gradu", kazao je Bratu.

Bratu se posebno osvrnuo na prijetnje koje dobijaju Ana Lalić Hegediš i Dinko Gruhonjić, lideri Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

„Ne govorim ovdje da li se slažem ili ne sa njenim izjavama u Dubrovniku, to je njeno mišljenje, nije moje mišljenje, niti misije OEBS. Ja komentarišem da u slobodnom društvo možete da dajete izjave sa kojima se drugi ne slažu, ali da ne dobijate prijetnje smrću“, naglasio je Bratu.

Prijetnje koje dobija Gruhonjić, kao i grafiti na ulazu zgrade u kojoj živi, neodoljivo podsjećaju na slučajeve Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, upozorio je Bratu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR