26 °

max 26 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

26° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Međunarodni PEN centar: Srpske vlasti da poštuju pravo na slobodu izražavanja i hitno obezbijede zaštitu Dinka Gruhonjića

Region

Comments 0

Međunarodni PEN centar: Srpske vlasti da poštuju pravo na slobodu izražavanja i hitno obezbijede zaštitu Dinka Gruhonjića

Izvor: Danas.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Međunarodni PEN centar osudio je sve veće prijetnje smrću piscu i profesoru Dinku Gruhonjiću i poziva srpske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da počinioce pozovu na odgovornost.

Situacija za slobodu izražavanja u Srbiji je na kritičnoj tački, navode. Opasni krug nekažnjivosti zločina nad piscima i novinarima – koji ohrabruje počinioce i podstiče dalje prijetnje i napade – mora da se okonča jednom zauvijek.

„Međunarodni PEN Centar je duboko zabrinut za bezbjednost pisca i akademika Dinka Gruhonjića, koji je podložan opasnoj kampanji klevetanja, uključujući prijetnje smrću.

PEN International poziva srpske vlasti da ispoštuju svoje nacionalne i međunarodne obaveze da poštuju pravo na slobodu izražavanja i hitno obezbijede zaštitu Gruhonjića i kolega nezavisnih pisaca i novinara koji se sve više nalaze na meti svojih kritičkih stavova.

Svi odgovorni za zločine nad piscima moraju da odgovaraju“.

Podsećaju da je Gruhonjić, novinar, pisac i predavač na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu u Vojvodini od 14. marta 2024. suočen je sa pojačanim maltretiranjem, klevetama i prijetnjama smrću, nakon objavljivanja montiranog video snimka.

Nepoznata lica su 21. marta na ulazu u njegovu zgradu iscrtala prijeteće grafite na kojima je pisalo „Dinko – Šakiću za večni dom spreman si“.

Istog dana je otkriven njegov lični broj telefona, zbog čega je dobio bezbroj prijetnji smrću. Nacionalne i međunarodne organizacije pozvale su srpske vlasti da odgovorne pozovu na odgovornost.

PEN International razumije da uprkos podnesenoj formalnoj žalbi, službenici za sprovođenje zakona tek treba da pokrenu temeljnu istragu u vrijeme pisanja ovog teksta. Prijetnje smrću prijavili su i studenti koji su javno podržavali Gruhonjića.

Dinko Gruhonjić je među nekoliko pisaca i novinara koji su u Srbiji izloženi povećanom riziku zbog svog nezavisnog i kritičkog izvještavanja.

Među njima je i srpski pisac i novinar Marko Vidojković, koji je 21. marta 2024. govorio o široj situaciji u Srbiji na panel događaju povodom objavljivanja Liste slučajeva progonjenih pisaca PEN International-a za 2023/2024.

 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR