17 °

max 18 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kušner „bacio“ oko i na netaknutu prirodu na albanskoj obali

Izvor: screenshot

Region

Comments 1

Kušner „bacio“ oko i na netaknutu prirodu na albanskoj obali

Izvor: N1/Rojters

Autor: Antena M

  • Viber

Džared Kušner već se pohvalio slikama budućeg stambeno-poslovnog objekata na mjestu srušenog Generalšataba u Beogradu. Ali, zet Donalda Trampa "bacio" je oko i na albansku obalu. Plan je da napravi luksuzno ljetovalište na mjestu netaknute prirode. 

Jon Vorpsi krzo dvogled gleda flamingose i pelikane koji prave pauzu na migracionoj ruti, i to na zaštićenom području južne Albanije.

Strahuje da će ovi prizori nestati ako zet Donalda Trampa Džared Kušner ostvari svoj plan da napravi rizort u blizini Valone, na mjestu borovih šuma, maslinjaka, pješačkih staza, gde stoka slobodnao šeta plažama.

„Teško je kada znamo da ovo područje, ova priroda neće biti tu za naredne generacije. Priorda je ovo formirala milionima godina, ovo je jedno od najvažnijih zaštićenih područja Albanije koje će uskoro ličiti na turistički Ksamil“, kaže ornitolog Jon Vorpsi.

Iako se lokalno stanovništo pribojava ovog projekta, vlasti tvrde da neće upropastiti prirodu.

„Materijali od kojih će se graditi će biti ekološki. Dakle, nećemo ništa upropastiti nego ćemo projekat harmonizovati sa predjelom. Mi želimo da Valona bude turistička destinacija, a kako ćemo privući ljude bez investicija. Imaćemo nešto dobro, jedinstveno po pitanju kvaliteta, nešto izgrađeno na održiv način“, kaže gradonačelnik Valone Ermal Dreda.

„Turisti stalno posjećuju ovu oblast, ali ako ovo pretvore u beton, onda ništa posebno ovdje neće ostati“, kaže Vorpsi.

Ruke od ovog projekta već trljaju i trgovci nekretnimama:

„Čim je objavljena vijest, skočile su i cijene nekretnina. Svi pričaju kako će imati pogled na Trampove vile. Za nedjelju dana cijene su skočile 100-200 eura po kvadratu“, kaže agent za nekretnine Flori Brahimaj.

Zanimljivo je i to što je Kušner podnio plan za izgradnju samo nekoliko nedjelja pošto je albanski parlament dozvolio gradnju hotela i rizorta sa pet i više zvjezdica u zaštićenim zonama.

Uskoro bi umjesto flamingosa i pelikana ovde mogle da budu jahte, bazeni, ekskluzivne vile.

Albanija privlači sve više turista, prošle godine bilo ih je 10 miliona, što je za tećinu više nego 2022.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Ova priča me podsjetila na istraživanje plina u crnogorskom primorju. Neka naša nvo je tražila da bude na norveškom brodu koji je ispitivao morsko dno, da nadgledaju da norvežani ne uništavaju prirodu?! Za one koji se ne sjećaju, norvežani su izmislili zaštitu prirode!