23 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Frontlajner: Eskobar smijenjen sa dužnosti zbog porodičnih, finansijskih veza sa srpskim državnim organima?

Region

Comments 8

Frontlajner: Eskobar smijenjen sa dužnosti zbog porodičnih, finansijskih veza sa srpskim državnim organima?

Izvor: Kosovo Onlajn

Autor: Antena M

  • Viber

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar razriješen je dužnosti izaslanika za Zapadni Balkan, tvrdi portal Frontlajner, a prenosi Kosovo Onlajn.
"Smjena je uslijedila nakon temeljnog istražnog rada magazina Frontlajner, koji je otkrio moguće sukobe interesa i doveo u sumnju njegov diplomatski integritet. Potvrda Eskobarove smjene stigla je od izvora u američkom Kongresu ubrzo nakon što se Vudi Džumšiti, glavni urednik tog medija, pojavio u televizijskoj emisiji u kojoj je govorio o vitalnoj ulozi štampe u demokratiji i preprekama sa kojima se suočavaju novinari kada izazivaju uticajne ličnosti", piše portal.

Kontroverza oko Eskobara počela je izvještajem Frontlajnera od 22. marta, u kojem se navode tvrdnje o finansijskim vezama između Eskobarove porodice i srpskih državnih organa, što dovodi u sumnju njegovu neutralnost u osjetljivom dijalogu Kosova i Srbije.

Ovaj dijalog je od ključnog značaja za mir na Balkanu, regionu ošamućenom etničkim sukobima i političkom nestabilnošću.

O implikacijama ovih navoda dalje se raspravljalo u emisiji Juronjuz Albanija, gde je Džumšiti bio panelista. Glavna tema razgovora bio je kvalitet informativnog izvještavanja i posljedice koje novinari trpe, poput klevetničkih kampanja, za svoj istraživački rad. Tokom emisije, Džumšiti je istakao važnost jačanja upravljanja medijima i internih kapaciteta za poboljšanje integriteta i otpornosti novinara.

Ubrzo nakon tog televizijskog pojavljivanja, izvor u američkom Kongresu obavijestio je Džumšitija o Eskobarovoj smjeni.

"Ovaj potez američke vlade ukazuje na ozbiljnost optužbi i uticaj medijskog nadzora na diplomatsku praksu. Istraživačka ispostava Frontlajnera u Londonu je odmah zatražila komentare od različitih američkih subjekata, uključujući Ambasadu SAD u Prištini, Kancelariju za strateške komunikacije u Briselu i Stejt department, kako bi dobili jasnoću o situaciji i budućnosti američke diplomatije na Balkanu. Uprkos višestrukim upitima, do ove objave nije bilo odgovora.

Tišina postavlja pitanja o transparentnosti i spremnosti vlade SAD da se javno pozabavi pitanjima koja su pokrenuta u izveštajima Frontlajnera", konstatuje portal koji ukazuje da je bio meta napada nevladinih organizacija koje podstiče ambasada SAD u Prištini poslije objave ove informacije.

Implikacije Eskobarove smjene, dodaje, su dalekosežne i potencijalno utiču na američke strategije na Balkanu i na širi međunarodni diplomatski pejzaž.

Ovaj slučaj takođe naglašava tekuće rizike i izazove sa kojima se suočavaju novinari širom svijeta, potvrđujući potrebu za snažnom zaštitom i podrškom štampi u njihovoj ključnoj ulozi čuvara demokratije.

Otpuštanje Eskobara je, smatra Frontlajner, svedočanstvo moći štampe i njene nezamjenljive uloge u funkcionalnoj demokratiji.

Dopisnik Al Džazire Balkan iz Vašingtona Ivo Puljić napisao je na društvenoj mreži "X" da Eskobar od sredine ovog mjeseca više neće biti zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, niti izaslanik za Zapadni Balkan

“Navodno će biti nominovan za jednu od ambasadorskih pozicija. Gdje li”, pita Puljić.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin-Miogost

A oće li ko provjeriti gospodina Hila, i gospođu Džudi. A mnogi misle da bi trebalo.

Baza

Jos Lajcaka bi trebalo uhapsit.Kosovo je priznata drzava i nikada nije pripadalo Srboji a Eskobar i Lajcak lopovskim i korumpiranim putem sa Vucicem, Kosovo nikako a i Bosna iz kandzi Srbo-Cetnickoh kandzi. Oboica odma zatvorit.