11 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Haradinaj: Pad Vlade Kosova je dobra vijest!

Region

Comments 0

Haradinaj: Pad Vlade Kosova je dobra vijest!

Izvor: Danas.rs

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocijenio je da je vladajuća koalicija otišla sramno, kako je sramno i započela svoj mandat.

Kako prenosi Anadolija, Haradinaj je na konferenciji za novinare rekao da je izglasano nepovjerenje Vladi u Skupštini Kosova dobra vijest, jer je “Kosovo ponovo suvereno” i poručio da se sada ne smije dozvoliti miješanje nikoga i ni na koji način u suverenu volju građana.

“Kako bi naši građani slobodno iskazali svoju volju, izbori moraju biti slobodni i fer, ne smije biti krađe glasova i ometanja izbornog procesa”, kazao je Haradinaj i dodao da je za ovakav proces potrebna pomoć SAD-a i EU-a.

Lider AAK je odgovarajući na pitanja novinara kazao da ne postoji predsporazum sa partijama na vlasti, Demokratskom partijom Kosova Kadrija Veselija i Demokratskim savezom Kosova Ise Mustafe.

“Alijansa ima crvene linije za te partije. Mi glasačima nudimo dosadašnju opciju AAK - Inicijativa za Kosovo, ali nadajući se i saradnji sa drugim akterima iz civilnog društva i opozicije”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, ukoliko AAK dođe na vlast, sadašnji Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom koji je po njima pogrešan, biće poništen i biće vraćena pravedna verzija sporazuma.

“Neće biti političkih kalkulacija sa našim principima”, kazao je Haradinaj.

AAK se, zajedno sa ostalim opozicionim partijama, Pokretom “Samoopredjeljenje” i Inicijativom za Kosovo, nasiljem u Skupštini i protestima na ulici suprostavio ratifikaciji tog sporazuma.

Izglasavanje nepovjerenja Vladi obavljeno je na zahtjev opozicionih parlamentarnih grupa: Inicijativa za Kosovo, Alijansa za budućnost Kosova i Pokret "Samoopredjeljenje".

Za pad Vlade glasalo je 78 poslanika, 34 je bilo protiv i 3 uzdržana od ukupno 113 prisutnih.

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi bila je dovoljna prosta većina od 120 poslanika Skupštine ili 61 glas.

Za pad Vlade glasali su i poslanici Demokratske partije Kosova, koja je bila dio vladajuće kolicije, kao i poslanici “Srpske liste” i ostalih manjinskih zajednica.

Prema Ustavu Kosova, nakon pada Vlade prijevremeni parlamentarni izbori moraju biti raspisani ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR