16 °

max 17 ° / min 8 °

Subota

04.04.

17° / 8°

Nedjelja

05.04.

18° / 12°

Ponedjeljak

06.04.

19° / 9°

Utorak

07.04.

20° / 7°

Srijeda

08.04.

20° / 6°

Četvrtak

09.04.

21° / 6°

Petak

10.04.

22° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Štir: Neke države EU namjerno usporavaju Crnu Goru, da bi je stigla Srbija

Živa istina

Tag Video
Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Štir: Neke države EU namjerno usporavaju Crnu Goru, da bi je stigla Srbija

Davor Ivo Štir bio je ministar vanjskih poslova Hrvatske 2016/17, a prije toga poslanik Evropskog parlamenta. Danas je zastupnik u Saboru, važi za najobrazovanijeg političara u Hrvatskoj i pretendenta na čelo HDZ. Nedavno je objavio izuzetno zapažene analize u magazinima "Globus" i "Politiko", u kojima je secirao dešavanja na Balkanu, odnos EU prema ovom regionu i promjene koje se dešavaju u Uniji.

Štir smatra da je Brisel politiku proširenja EU sveo na administrativne procedure! U "Zivoj istini" govori da je i sam bio svjedok namjernom usporavanju Crne Gore i pokušajima da se pokaže kako Srbija brže napreduje u ispunjavanju standarda EU, radi vještačkog nivelisanja dvije države kandidata za članstvo.

Štir ukazuje na pokušaj Srbije da se pozicionira kao vodeća sila u regionu. Precizira da nije posrijedi namjera obnove Jugoslavije, nego stvaranje instrumenata za dominantan uticaj "jugosferom". Demonstarcija takve politike, smatra bivši šef diplomatije Hrvatske, bilo je miješanje Beograda u unutrašnje stvari Makedonije. To, međutim, nije izazvalo nikakve reakcije EU, konstatuje zabrinuto Štir.

Davor Ivo Štir analizira procjene da Balkan nije "na liniji vatre" i da Rusiji odgovara stanje "zamrznutog konflikta" u regionu; opasnosti od formiranja Vojske Kosova, krajem mjeseca; posljedice gotovo izvjesne pobjede konzervativnih snaga na predstojećim izborima za Evropski parlament i mogućnost da krajnja desnica postane dio vlasti u Briselu; prioritete Hrvatske kad početkom 2020. preuzme predsjedavanje EU...

Živu istinu možete pratiti na Prvom i Satelitskom kanalu Javnog servisa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR