7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pavličić: Nijesam podržao SPC i litije, nego pravo na iznošenje stava

Živa istina

Comments 18

Pavličić: Nijesam podržao SPC i litije, nego pravo na iznošenje stava

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Podrška ljekarima iz Nikšića je jedna vrsta solidanosti sa zahtjevima ljekara, da imaju pravo na svoje mišljenje i da se za svoje mišljenje bore u skladu sa Ustavom i Zakonom, kazao je u Živoj istini dr Miodrag Caro Pavličić objašnjavajući zbog čega je dao svoju podršku.

Pavličić je objasnio da je podržao ljekare da izraze svoje mišljenje, da se o crkvi nije izjašnjavao.

„Kad su me nazvali iz Kliničkog centra ja sam rekao da se napiše tekst koji je univerzalan, koji može da govori o tome da mi kao ljekari tražimo da se ključni problemi rješavaju u skladu sa Ustavom i Zakonom. Nijesam se bavio problemom crkve, jer se moje mišljenje i mišljenja drugih razlikuje. Nijsam neko ko je podržavao masovne skupove u ovom vremenu. Što se litija tiče treba da se poštuju preporuke".

Pavličić smatra da je javnost reagovala, kako se izrazio "kao osice", kada su ljekari u pitanju.

„NKT je donijelo određene odluke koje je propisalo više slobode građanima, sahrane, svadbe su bile dozvoljene, saglasno tome moje kolege nijesu prekršile mjere NKT-a i ukupna kampanja protiv ljekara je zloupotreba od strane NKT-a koje nije imalo iste standarde u odnosu prema ljekarima i drugim građanima. NKT je zabranjujući llitije izazvalo otpor kod građana smatrajući da su diskriminisani u odnosu na druge. NKT je izgubilo na popularnosti u javnosti i moramo da mu pomognemo da mu vratimo autoritet i da se vrati svom izvornom djelovanju jer nas čekaju teška vremena“.

„Nadam se da postoji zrnce kajanja. Mislim da će ljekari iz ovoga izvući određene zaključke i da će se vratiti svojoj profesiji i svojim obavezama na način da edukuju građane i da im pomognu da prevaziđemo probleme koje imamo sad. Ne bi trebalo više da ih kritikujemo, desilo se to što se desilo. Situacija je emotivno prenaprenuta i ne dozvoljavam da se ljekari optuže“.

Vodi li se u Crnoj Gori antisrpska politika?

„Mi u Crnoj Gori treba da kažemo da ovo nije srpska zemlja nego je i srpska i da crnogorska politika ne smije biti antisrpska. Isto tako je bitno da Srbi u Crnoj Gori shvate da je ovo njihova država i da je podrže iskreno“.

Pavličić je mišljenja da su svi izvan vlasti pod nekom vrstom sumnje.

„Problem je vlast koja dugo traje. Treba da iskrenije razgovaramo, ovde rata nije bilo ali jeste ratne retorike i ima prostora da se vjeruje da su svi izvan vlasti ugroženi. Ne može se postići sporazum ako se igramo gluvih telefona. Očekujem da će se u budućnosti stvari mjenjati“.

Koncept efikasne inkluzije Srba u crnogorsko društvo

"Duboko vjerujem da je „velikosrba“ u Crnoj Gori mali broj. Nas interesuju građani koji su u stanju da podrže ovu državu. Ja sam Crnogorac i nikad nisam nikoga bo u oko sa tim. Smatram da ako smo samo nacionalno ili vjersko, a nijesmo ništa drugo, onda smo velika sirotinja. Vjerujem da ćemo sve stvari staviti pod kontrolu i biti jedna moderna evropska država“, kazao je on.

Upitan da li je model inkluzije Srba ono što smo u praksi imali u Budvi, Pavličić je odgovorio da jeste.

„Ne može biti inkluzije ako ljude, koji imaju određene vrste frustracije da nijesu prihvaćeni u sredini, ne uključite u donošenje odluka i da imaju određenu odgovornost u razvoj države i duboko vjerujem da je to put“.

O dešavanjima u Budvi

Komentarišući izjavu bivšeg predsjednika Budve Marka Carevića da je Crna Gora anektirala Boku Kotorsku, Pavličić je kazao da Carević tu retoriku upotrebljava u predizbornoj utakmici ne bi li svoju poziciju u Budvi podigao na veći nivo.

„Mi moramo da budemo strpljivi i slušamo te strašne riječi. Sigurno je da URA ne može da uđe u koaliciju sa partijom koja je od Budve napravila ono što je napravila. Nešto moramo da progutamo i apsorbujemo. Moramo da budemo strpljivi“.

Vlast, kako kaže Pavličić,  često koristi preuzimanje vlasti, kao što se desilo u Budvi.

„U nekom periodu opštinaska vlast u Podgorici je bila na isti način preuzeta, pa su pokušali u Beranama, u Kotoru je to završeno na isti način. Budvanska vlast je imala problem sa Džakovićem skoro četiri godine i to se osjećalo da će to da se desi. Moje stanovište je da tu treba da se promijeni zakon, da svaka takva promjena mora automatski da rezultira vanrednim izborima ili da se mandat vrati jer u protivnom imamo stalni problem, i problem je takve vrste da možemo da postavimo pitanje šta će nam izbori“.

Dešavanja u Budvi su , kako kaže, šlagort srpskoj zajednici u Crnoj Gori da kaže "evo šta nam rade".

Komentari (18)

POŠALJI KOMENTAR

Baba

Bravo doktore...Darko! DA JE VJEČNA!!!

VILA CRNOGORSKA

Gospodine Pavličiću Vi ste se potpisali na veleizdajnički akt koji je direktno uperen protiv Crne Gore i Crnogoraca,šta god pričali i pravdali se i krili se iza URE,hURE,jURE,kako god koja je davno izgubila kompas na našoj političkoj sceni...

Katunjanin

Tuzno.Imali jos dje na Svijetu ovakve zemlje ,dje joj njena djeca u ovolikom broju okrecu ledja a u njoj su stekli i znanje i zvanje i imetak i ugled i ime .Dosla moda da se majka i domovina ne ne vole ni postuju .