Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Andrijašević u "Živoj istini": Ni Istoku ni Zapadu ne odgovara jak lider na teritoriji Balkana

| Postavio/la: Milica Mandić

Pratite Živu istinu od 14 sati na Anteni M i Prvoj.

Andrijašević u "Živoj istini": Ni Istoku ni Zapadu ne odgovara jak lider na teritoriji Balkana

Istoričar dr Živko Andrijašević gost je Darka Šukovića u današnjoj "Živoj istini". Andrijašević u emisiji iznosi zanimljive istorijske činjenice o sukobu Tito - Staljin; o načinima Staljina da Tita "svede na mjeru" koja mu odgovara... ali i promišljenim Titovim potezima; o "neobjavljenom ratu" SSSR-a protiv Jugoslavije...

Tito je, kaže Andrijašević, svojom prirodom i karakterom, harizmom, istorijskom i političkom ulogom bio predodređen za sukob sa Staljinom.

"U Staljinovom carstvu nije moglo biti komotno za jednu takvu ličnost. Kod Staljina, u takvim sistemima, nema samostalaca."

Kako tada tako danas, ni Istoku ni Zapadu ne odgovara jak lider na teritoriji Balkana, Jugoslavije, niti Crne Gore.

"Velikim silama malo gdje odgovaraju veliki lideri osim dok imaju funkciju za njih. Kad obave tu funkciju oni počinju da smetaju. Tito se nije baš tako lako dao. Iako je slušao Moskvu, 1945. i 1946. već kad stiče uporište u zemlji i u međunarodnom krugu taj odnos sa Moskvom slabi," objašnjava Andrijašević. 

Prije tri dana obilježeno je 70 godina od donošenja Rezolucije Informbiroa.

Andrijašević podsjeća da su posljedice koje je Rezolucija izazvala u Crnoj Gori bile dramatičnije. Zašto je, zbog podrške Rezoluciji IB, najviše Crnogoraca uhapšeno nakon 48. 

"Obično se kaže da je to tradicionalni uticaj crnogorsko- ruskih veza, ima i to uticaja ali smatram da je to način na koji Crnogorci mentalitetski shvataju ponašanje vlasti i upotrebu represivnog aparata." 

"Tito je znao šta su Rusi. Broz je znao kako se čuva partija. Ne možete u partiji sprovoditi demokratiju u momentu kad je neprijatelj na granici," kaže Andrijašević.

"Nema nikakvog spora u vezi sa tim da neko pravda Goli otok, to je mrlja i Brozova i partije. Ali znate kako kažu da nije bilo Golog otoka čitava Jugoslavija bila bi Goli otok. Znači Tito se "staljinsitičkim sredstvima" borio protiv onih koji su u Jugoslaviji bili osumnjičeni za sklonost Staljinu. U odnosu na sovjetske gulage Goli otok je bio ljetovalište."

Koliko je realna bila mogućnost da Rusija protiv Jugoslavije vojno interveniše? Zašto je prvo sjedište Informbiroa bilo u Beogradu? Kako je Zapad u Titu prepoznao ozbiljnog saveznika...?

Odgovore na ta i druga pitanja pronađite u "Živoj istini" danas od 14 h na TV Prva i na radiju Antena M. 

Komentari

Zoran,

Jedan od boljih crnogorskih istoričara a da nije velikosrpske provinijencije.

Đoko Orlandić,

Sve je tačno. Isto je od Staljina pa do EU - sada. Ključni subjekt koji CG želi da devastira je kancelarka Merkel. Prema CG se ponaša gore od ... U tome još pomažu domaći.. od Uljarecićke i Ćalovićke, Vujovića i Muka, Abazović i Bečić(ovaj je morao prethodno tražiti saglasnost mentora - Kremlja.

Liberal,

@danilo s. Znaci Djukanovic je protokomunisticki vrhovni vodja?

danilo s.,

Istorija se ponavlja. Dokaz - kampanja protiv g. Djukanovića. Balkan je tako podesan za stvaranje problema i početak ratovanja. Dok god ne shvatimo da naša sudbina leži u našim rukama i da ne zavisi ni od Zapada, ni od Istoka, neće biti pomaka na Balkanu.

Ostavi komentar

0/300