8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radončić: Vijesti prodale kapital Amerikancima, a uređivačku politiku Rusima

Živa istina

Comments 4

Radončić: Vijesti prodale kapital Amerikancima, a uređivačku politiku Rusima

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber
Pratite Živu istinu od 14 sati na Anteni M i TV Prva

U Crnoj Gori imamo šizofrenu situaciju da je medijski koncern Vijesti prodao vlasnički kapital (nekih 30 odsto) Amerikancima, a uređivačku politiku sto odsto Rusima. Međunarodna zajednica je to registrovala, registrovala je čak i koliko je rubalja dobijeno, kazao je novinar i publicista Šeki Radončić u "Živoj istini".

Radončić je odgovorio na pitanje kako je moguće da glavni medijski promoter antinato i antizapadnih stranaka, istovremeno bude kućni ljubimac ambasadora EU, Njemačke, SAD-a? Iliti, kako je moguće istovremeno uzimati rublje i dolare - u eurima?

"Kućni ljubimac je uvijek ono ili onaj što maše repom i što ne grize ruku gospodara svoga i što svaki zalogaj koji mu se da zaradi", rekao je Radončić.

Gost Darka Šukovića komentarisao je i paradoks da su mediji koji najgrublje krše ključne profesionalne standarde, postali "svete krave" na brojnim, važnim međunarodnim adresama.

"Međunarodne adrese žele imati medije preko kojih će uticati i disciplinovati vlast - sasvim svejedno da li je posrijedi Crna Gora, Srbija, Bosna. Jašući na kredibilitetu starog dobrog Monitora i nezavisnog novinarstva koje je prije svega bilo profesionalno, Miodrag Perović, matematičar koji se maskirao u nezavisnog novinara,  shvatio je vrlo brzo da od toga može da napravi biznis i uz pomoć vlasti postao je jedan od najbogatijih građana Crne Gore... Formirao je medijsku imperiju koju je pretvorio u medijsku batinu. Kombinujući novinarstvo, svoju pohlepu i svoju ideologiju koja se zove euro i doveo je crnogorsko novinarstvo na ove grane", rekao je Radončić.

Na pitanje: može li se reći da u Crnoj Gori imamo presedan, jer naše mudro jagnje ne sisa dvije sise, nego tri, te da je treća budžet Crne Gore, Radončić odgovara:

"Ne znam je li to mudro jagnje, ili je to bolesna pohlepa, neka vrsta izdaje ili medicinska kategorija. Činjenica je da je to prisutno, i mislim da se za to jagnje koje tri sise sisa malo ko nadmeće. To je jedan od razloga što ta ekipa koristi te benefite".

"Knjiga o medijskim tajkunima koji reketiraju i medijski strijeljaju"

Dugogodišnji novinar Monitora, autor sedam knjiga i tri nagrađivana dokumentarna filma govorio je i o suđenju po tužbi Milke Tadić Mijović i Milene Perović Korać zbog navodnih uvreda u tekstovima Marka Vešovića u Pobjedi.

U petak je završio svjedočenje, a Radončić je u sudnici ponovio da je riječ o licemjerstvu Milke Tadić Mijović, koja je, kako kaže, objavljivala mnogo grublje tekstove u Monitoru.

Poručuje da oni koji tuže imaju dvostruke estetske i profesionalne standarde - jedni važe za medije i glasila koje oni uređuju, a drugi u glasilima koja ne uređuju.

"Meni je, prije svega, stalo da dokažem istinu, da knjiga 'Miško Kesedžija i njegove bize', nije vulgarna, puna uvreda, već knjiga puna vulgarnih činjenica, jer govori kako medijski tajkuni otimaju akcije od svojih prijatelja, kako spekulišu na berzi, kako reketiraju, medijski strijeljaju, kako u svojim ormarima imaju leševe poput Mladena Brajovića i Božidara Jaukovića koji su izvršili samoubistvo nakon medijskih hajki. To je knjiga o medijskim tajkunima koji krše zakon, koji vode dupla knjigovodstva. Sa tog se težište bacilo na takozvano vulgarno pisanje. Ja sam tu utakmicu i tu igru prihvatio", rekao je Radončić.

Kako je rekao, sudu je prezentirao tekstove Marka Vešovića koji su objavljeni u Monitoru, a u kojima je on polemisao sa Jevremom Brkovićem, Novakom Kilibardom, u vrijeme kada je direktorica bila Milka Tadić Mijović.

"Monitor je tada objavio specijalni prilog Markovih polemika, koji je finansirao neko iz tadašnjeg režima, a na suđenju sam rekao i ko. Na poleđini je Tadić Mijović napisala 'Marko Vešović-moralna vertikala, ovako se obračunava-strastveno, sočno, produhovljeno, muški-kako on to umije sa ljudima koji su promijenili politiku, napustili crnogorsku državu i okrenuli se protiv nje'. Onda je Marko počeo da piše u Pobjedi istim stilom kojim je napisana kolumna Monitora, pa je onda počela strašna hajka i desilo se nešto, po meni, nezabilježeno, u crnogorskom i evropskom sudstvu - da Tadić Mijović i Perović Korać u tužbi tvrde da su Marko Vešović i Šeki Radončić veći ratni huškači od Julijusa Štrajhera, urednika Der Štrimera, koji je u Nirnbergu osuđen na smrt vješanjem, jer navodno mi u knjizi novinare upoređujemo sa stokom. Ja sam na sudu pokazao naslovnicu Monitora, uoči izbora, sa naslovom 'Opet šišaju, otpor stoko'- gdje je čitav narod Crne Gore, nezavisno od vjere i nacije, proglašen stokom odnosno ovcama! Ovca je, inače, medicinski dokazano, najgluplja životinja na svijetu. E, to se zove licemjerje", zaključio je Radončić.

Radončić je, između ostalog, govorio i o tome kako su pojedine NVO postale nosilac istraživačkog novinarstva, da li je Briselu zaista stalo do nezavisnih medija, kako se izboriti sa "žutilom i starletizacijom" medija...

Živu istinu pratite danas od 14 sati na TV Prva i na radiju Antena M.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Liberal

Sto mi ne pustate komentare o informeru i pinku? Sloboda izrazavanja?

Đoko Orlandić

"Izuzetan napredak moderne" Crne Gore. '41 su je izdavali Italijanima za tegle marmalade. Ovi sadašnji: Uljarevićka, Ćalovićka, Vujović, Muk, Željko, Mijovićka i Mijović, Abazović, Bečić ... to rade za gomile eura i dolara, a neki i za rublje.

Radoje

Jedva cekam da odgledam intervju... alu se i iz ovog da zakljuciti da ih je Semsudin utepao. Jopet...