Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pulević: Amfilohije nije završio nijedan posao zbog kojeg je došao u Crnu Goru

| Postavio/la: Milica Mandić

Pratite "Živu istinu" danas na Anteni M i TV Prva

Pulević: Amfilohije nije završio nijedan posao zbog kojeg je došao u Crnu Goru

Gost Darka Šukovića u današnjoj "Živoj istini" je dr Vukić Pulević, dobitnik Trinaestojulske nagrade za životno djelo. Na pitanje da objasni svoju nedavnu izjavu, kako će Crna Gora prije ući u EU, nego u svoje crkve i manastire, Pulević kaže da Crna Gora, zapravo, ne može ući u Evropsku uniju ako nema svoju crkvu.

"Nijesam izgovarao aksiome samo sam prognozirao situaciju. Vrlo teško će Crna Gora ući u svoje manastire. Potonja institucija koju će velikosrpske koncepcije da napuste je crkva. Ipak, ja mislim da oni samo mogu da odgađaju rješenje i da produžavaju muke. Crnogorska vlast koja je sada jača nego ikada treba da završi taj posao. Optimista sam da će i ta pitanja da se riješe. Krenuće i to naprijed, ali o tome treba da razmisle crnogorske vlasti."

Na konstataciju mnogih koji tvrde da Srpska pravoslavna crkva nikad nije bila jača u Crnoj Gori Pulević kaže:

"Ne bih rekao da je tako. Amfilohije nije završio nijedan posao zbog kojeg je došao u Crnu Goru. Crna Gora je postala država, ima odličnu saradnju sa svim susjedima, priznala je Kosovo, dobila je jezik, ušla je u NATO... Amfilohije kada podvuče bilans, vidjeće da on ništa nije završio. Diže veliku graju pa to ostavlja utisak neke jačine. Ali, to nije tako."

Predsjednik žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade Rajko Todorović Todor, kada je gostovao u "Živoj istini", kazao je da smatra kako ljudima koji su otvoreni neprijatelji Crne Gore, nije mjesto na spisku laureata crnogorskih državnih priznanja. Podsjetimo, crnogorskim književnim nagradama čašćavani su upravo takvi - Dobrica Ćosić, Matija Bećković...

"To je vrijeme tranzicije, kad se Crna Gora lomi, svašta se događalo i isplivavalo na površinu. Trinaestojulska nagrada je jedan kompleksan odnos prema Crnoj Gori, prema crnogorskoj kulturi. Znao sam da će proći vrijeme i Ćosića i Bećkovića, samo je trebalo da budemo strpljivi. Ja se nadam da će Crna Gora sve manje biti politički konfliktna, pa će i nauka i prave stvari dobijati nagrade i priznanja," smatra Pulević.

Pulević ističe da mu je najviša državna nagrada neizmjerno važna. Imponuje, kaže, kada država uoči i prizna rad jednog biologa, botaničara, ekologa. 

"Živu istinu" pratite danas od 14h na televiziji Prva i na radiju Antena M.

Komentari

Јоцо,

А ђе сте новоцрногорци да пренесете да је данас у Подгорици завладичен нови епископ - и то Жабљачанин Остојић?! Ону глупост о сеоском парастосу ревносно преносите, а о овоме ни ријечи.

Zoran,

Ako bog da cpc ce vratiti sve crkve i manastire u svoje vlasništvo a risto nek gradi bozje hramove za svoju svetosavsku crkvu a ne da otima ono sto nikad nije bilo u posedu njegove mitropolije.

Martin,

Ucicemo mi u svoje Manastir.Nasi su..svaki OKUPATOR je posa Tako ce i okupatorska sekta spc u cg

Ostavi komentar

0/300