12 °

max 15 ° / min 9 °

Petak

04.12.

15° / 9°

Subota

05.12.

15° / 8°

Nedjelja

06.12.

16° / 8°

Ponedjeljak

07.12.

12° / 10°

Utorak

08.12.

12° / 8°

Srijeda

09.12.

12° / 10°

Četvrtak

10.12.

12° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U julu polaganje vijenca na Čevu i manifestacija - Herojima Božićnog ustanka

Istorija

Comments 1

Autor: Antena M

  • Viber

U julu polaganje vijenca na Čevu i manifestacija - Herojima Božićnog ustanka

Crnogorska patriotska organizacija "Evropski pokret za vladavinu prava" julu ove godine ima u planu dvije tradicionalne manifestacije.

Kako su saopštili, prva je povodom Dana ustanka i Dana državnosti Crne Gore.

"Ustanička legitimacija crnogorskih slobodara izrasta iz istorijske odluke Politbiroa CK KPJ od 4. jula 1941. godine, sa sjednice održane u Beogradu, u kući porodice Ribnikar, na kojoj je odlučeno o početku oružane borbe jugoslovenskih naroda protiv okupatora. Ovu odluku je Milovan Đilas prenio Pokrajinskom komitetu KPJ za Crnu Goru, koji 8. jula 1941. u mjestu Ravni Lazi, u Piperima, donio odluku o dizanju ustanka i početku oslobodilačke borbe crnogorskog naroda, a istorijsku njegovu odluku slobodarskim i hrabrim srcem (“Tajna slobode počiva u hrabrosti”, Perikle) što je zapalilo trinaestojulske vatre zavjentom riječju vizionarskog uma, potpisaše: Milovan Đilas, Božo Ljumović, Blažo Jovanović, Radoje Dakić, Savo Brković, Budo Tomović, Vido Uskoković, Krsto Popivoda, Periša Vujošević (Istorijski leksikon CG,2006, T V, s 1147.). 

Dan uoči ustanka crnogorskog naroda, to jest 12 jula 1941. godine, u Lješevom Stupu je održan sastanak Međuopštinskog biroa ćelija KPJ Čeva, Cuca i Bjelica, na kojemu je saopštene direktiva Partije o dizanju ustanka, i detaljno utvrđen plan izvođenja prve ustaničke akcije u Crnoj Gori, koja je počela sljedećeg jutra na Čevu. "Međuopštinski biro ćelija sastao se u kamenjaru pored puta koji prolazi kroz Lješev Stup, u subotu oko popasa", - piše Vukašin Mićunović. On je po zadatku Mjesnog komiteta KPJ Cetinje obezbijedio održavanje sastanka tako što je okupio sve članove Biroa od Cuca do Zagrede, i upoznao ih sa direktivom Mjesnog komiteta.

Sastanku su prisustvovali i Blagota Mićunović, sekretar Biroa, Vukašin Mićunović, Đorđije Marković, Savo Burić, Miloš Matov Popivoda i Vlado Dapčević, instruktor Mjesnog komiteta. "Članovi Biroa su detaljno razradili direktivu ... predviđeli sve zadatke koje treba izvršiti do početka napada, za sam napad i zadatke koji slijede poslije napada", - napisao je Savo Burić u osvrtu na taj događaj. Samo nekih dvanaest časova poslije toga, na poziv koji su im prenijeli učesnici ovoga dogovora, pod oružjem su se našli čevski, cucki i bjelički borci", podsjećaju iz ove organizacije. 

Tako je 13. jula 1941. godine - u 2.30 časova, počeo ustanak crnogorskog naroda protiv fašističkog ropstva.

"Oružani ustanak u Crnoj Gori (...) bio je prvi oružani ustanak naroda, u pravom smislu te riječi, i u Jugoslaviji i u Evropi 1941. godine", napisao je Veljko Mićunović. Kakvih je razmjera bio ustanak u Crnoj Gori vidi se i po tome što je italijanski ministar inostranih poslova, grof Ćano, krajem jula 1941. godine, u svom dnevniku zapisao: "Crnogorski ustanak se širi i dobija sve veće razmjere. Zapravo, danas se vodi rat između Italije i Crne Gore". A u ustaškom dokumentu od 22. jula 1941. godine, stoji: "Žalosne pojave ukazuju na skori slom italijanske vojske u Crnoj Gori sa mogućim kobnim posljedicama u Italiji".

Na to veliko djelo podsjeća spomen ploča na Čevu, na kojoj piše:

"Ovdje su 13. jula 1941. na poziv KPJ partizanski borci Čeva, Cuca i Bjelica ispalili prve oslobodilačke puške u Crnoj Gori na fašističkog okupatora".

13. jula 2020. na Čevu polažemo vijence ispred te spomen ploče koja svjedoči da su tu Čevljani, Cuce i Bjelice prvi opalili oslobodilačke puške na fašističke okupatore u porobljenoj Evropi, kažu iz ove organizacije. 

"U prisustvu mještana i predstavnika udruženja boraca i antifašista Nikšića i Cetinja, vijence će položiti ministar odbrane Predrag Bošković i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan. 

Tradicionalna patriotska manifestacija HEROJIMA BOŽIĆNOG USTANKA održava se u neđelju 26. jula ove godine. Sa Cetinja se tog dana kreće u 10h ispred spomenika u Bajicama. Na putu do Lipe Cucke, kolona učesnika će u okviru ovog petog pohoda obići vječnu kuću generala u tri vojske Anta Gvozdenovića (Ćeklići).

O svim ostalim detaljima u vezi sa ovom manifestacijom crnogorsku javnost ćemo blagovremeno obavijestiti", navode u saopštenju. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Šoć

Vječna Slava svim Crnogorcima palim za otadžbinu - domovinu Crnu Goru. Amin