10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pismo crnogorskih suverenista Nikčevića i Nikolića iz Brindizija 19.juna 1919. Jovanu S. Plamencu u Parizu

Istorija

Comments 6

Pismo crnogorskih suverenista Nikčevića i Nikolića iz Brindizija 19.juna 1919. Jovanu S. Plamencu u Parizu

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Mr Novak ADŽIĆ, doktorand istorijskih nauka

Ustaničke crnogorske četovođe i borci »Za pravo, čast, slobodu i nezavisnost Crne Gore«, oficiri crnogorske vojske, učesnici Božićnog ustanka januara 1919. godine, istaknuti komiti, gerilski i frontalni ratnici protiv izvršene, okrutne srpske okupacije i nasilne aneksije Crne Gore, znameniti politički emigranti-suverenisti Radojica M. Nikčević i Nikola S. Nikolić, iz italijanskog grada Brindizija, kao politički emigranti, 19. juna 1919. godine, poslali su, preko Generalnog crnogorskog konzulata u Rimu i generalnog konzula Velimira-Veljka Ramadanovića, pismo Jovanu S. Plamencu, ministru Predsjedniku crnogorske Vlade u egzilu, u Parizu, u kome oni, integralno, navodeći da govore ispred crnogorskih ustanika u zemlji, saopštavaju sljedeće:

“Gospodine Ministre,

     Opunomoćeni od strane ustaša i naroda Crnogorskog, tj.naših jednomišljenika, koji se bore za slobodu i samostalnost Crne Gore,  i za Uzvišenog Kralja Gospodara, a opunomoćeni od ustaškog odbora, sa potvrdom g.g. Živka M. Nikčevića sekretara Ministarstva unutrašnjih djela i Milisava Nikolića sudije i narodnog poslanika, doputovali smo u Brindizi 18.06.1919.god.

Gospodine Ministre,

1.Pod % sprovodimo vam protest kojega molimo da ga iznesete  na javnost pred Konferencijom mira i dokažete Konferenciji da nam je nemoguće pod okovima Aleksandrovih i Pašićevih razbojnika ni dan živjeti.
O za Boga ima li pravde, ima li Boga, ima li ikoga na zemlji da nam pomože ili ćemo dovijek ovako ostati da u nevolji umiremo i muka se mučimo. Ni dahije u vrijeme Turske, ni Smail aga Čengić nijesu više jada dali sirotinji nego što nam rade sada srpske vlasti u Crnoj Gori.  

2. Pod % sporovodimo vam naše punomoćje potvrđeno od strane ustaškog odbora.

3. Sprovodimo vam jedno pismo od strane gospodina Živka Nikčevića koje ide lično za gospodina predsjednika J.S.Plamenca, i g.ministra vojnog Milutina Vučinića.

Mi čekamo u Brindizi. Zato čekamo od vas odgovor, jer se mi moramo opet povratiti u Crnu Goru.“.

(Izvor: Državni arhiv Crne Gore/DACG, OSIO-novi period Podgorica, zbirka dokumenata Jovana S. Plamenca, dok. br. 94, Radojica M. Nikčević i Nikola S. Nikolić-Kraljevskom crnogorskom ministru predsjedniku gospodinu Jovanu S.Plamencu, Neji kod Pariza, Brindizi 19.VI.1919.godine.
Naša napomena: Ustanički četovođa, komita i oficir, poručnik crnogorske vojske Nikola S. Nikolić iz Broćanca kod Nikšića poginuo je u sukobu sa srpskim trupama 12. II 1920. godine).

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Komita

@NIKAD VIŠE 1918. U potpunosti se slazem sa vasom idejom u vezi genocida Kraljevine Srba nad Crnom Gorom. Sto se tice osude genocida u Srebrenici, Crnogorci su se vec odavno izjasnili. Ovi Ristovi sljedbenici ne mogu da osude genocid u Srebrenici jer su i oni u genocidu ucestvovali.

NIKAD VIŠE 1918.

Jednoga dana, kada crnogorski blok pobijedi na izborima i osvoji parlamentarnu većinu, po hitnom postupku usvojiti REZOLUCIJU O OSUDI GENOCIDA KOJI JE SRPSKA VOJSKA I DRŽAVA POČINILA NAD CRNOGORCIMA OD 1918. DO 1929. Nakon toga, usvojiti i REZOLUCIJU O OSUDI GENOCIDA U SREBRENICI!

Vladimir

@KSENIJA , ozbiljni ste??Najveći genocid???Ajmo da budemo malo manje ostrašćeni i da hladne glave pogledamo činjenice...Hvala na razumevanju.