10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pokaži kako kuća Petrovića ne štedi svoju krv za krst časni, slobodu i Crnu Goru

Istorija

Comments 3

Pokaži kako kuća Petrovića ne štedi svoju krv za krst časni, slobodu i Crnu Goru

Autor: Antena M

  • Viber

U Kotoru je izvršen atentat na crnogorskog knjaza Danila 1. avgusta 1860. godine.

Za svog prijestolonasljednika izabrao ga je Petar II Petrović Njegoš. Iako je kratko vladao, knjaz Danilo je ostao upamćen kao energičan i reformatorski nastrojen vladar.

Za njegovo vrijeme Crna Gora postala je sekularna država, a godine 1855. donešen je Danilov zakonik kojim se utro put modernizaciji crnogorske države.

Pažnju evropske javnosti Crna Gora skrenula je 1858. godine slavnom bitkom na Grahovcu koju je predvodio Danilov brat vojvoda Mirko.

Prema svjedočenjima, Danilo mu je tom prilikom rekao: Pokaži kako kuća Petrovića ne štedi svoju krv za krst časni, slobodu i Crnu Goru.

Na Carigradskoj konfenrenciji iste godine granica će dobiti diplomatsku verifikacija – značajan korak za sticanje međunarodnog priznanja Crne Gore.

Tada Crna Gora proširuje svoju teritoriju na grahovski kraj, Rudine, Nikšićku Župu, Uskoke, Gornje Lipovo, Gornje Vasojeviće te dio Drobnjaka i Kuča.

Knjaz Danio je bio oženjen Darinkom Kvekić sa kojom je imao ćerku Olgu.

Ubijen je u Kotoru.

 

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Pivljanin

Tačno, blagu prednost dajem Svetom Petru ,ali ne zaboravimo daje Sveti Petar duže vladao ,da je knjaz Danilo vladao koliko i Sveti Petar ,pitanje je kobi danas bio bolji ,ali je nepobitno da bi Crna Gora već tada bila prozapadna država i zato je smetao Rusima a posebno Srbima i zato je i ubijen ,sve ostale priče oko ubice Todora Kadića je Srpska propaganda .

Giro D Shabo

Poslije Petra Prvog - najveći Petrović. Nije dao na CG nikome, zato su ga mrzjeli i Turci i Srbi I Rusi I Austrijanci. Vidi se iz prepiske sa Portom - insistirao je da cipancijeli Kuči budu dio Crne Gore odbijajući primamljive teritorijalne ustupke Skadra. Crnogorac za poštovanje i primjer!

Ulica Zvicera

Najveći državnik kojeg je Crna Gora imala.