18 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

18.10.

19° / 12°

Utorak

19.10.

19° / 10°

Srijeda

20.10.

19° / 11°

Četvrtak

21.10.

18° / 10°

Petak

22.10.

18° / 14°

Subota

23.10.

15° / 7°

Nedjelja

24.10.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
111 godina od obnove Kraljevine: Događaj koji se na Cetinju i danas čini živim

Istorija

Comments 1

111 godina od obnove Kraljevine: Događaj koji se na Cetinju i danas čini živim

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora je 1910. 15 avgusta/28. avgusta proglašena za kraljevinu, a knjaz Nikola za kralja. Na svečanosti koja je tada organizovana proslavljeno je i pola vijeka vladavine kralja Nikole i zlatna svadba kraljevskog para.

Jubilej 1910. godine, prema mišljenjima mnogih naučnika, jedan je od najznačajnijih događaja u istoriji Crne Gore.

U sredstvima informisanja tog vremena, širom Evrope, a i drugih kontinenata, opširno se pisalo o pregalaštvu crnogorskog naroda „koji vjekovima drži zublju slobode na Balkanu“.

Najviši predstavnici evropskog javnog života – carevi, kraljevi, predsjednici vlada, ministri, književnici, umjetnici i naučnici - iskazuju na različite načine priznanje, pa i divljenje crnogorskom narodu i njegovom suverenu.

Koliko je proglašenje Crne Gore za kraljevinu 1910. godine potvrda da se velika istorijska tradicija ipak ne može zatrijeti, reći će još slikovitije događaj koji se na Cetinju i danas čini živim: to je svetkovina proglašenja kraljevine, koja će obilježiti i crnogorsku i evropsku povijest. Cetinje nije samo okupilo ondašnje evropske dinaste i dinastičke porodice orođene sa crnogorskom dinastijom Petrović – iz Italije, Bugarske, Rusije, Austrougarske, Srbije i Grčke; na Cetinje su stigle riječi podrške i priznanja kraljevini Crnoj Gori od britanskog kralja Džordža, ruskog cara Nikolaja II, njemačkog kralja Vilhema, austrougarskog cara Franja Josifa, od predsjednika Francuske Falijera, predsjednika SAD Tafta... Te međunarodne reakcije svjedočile su o događaju koji je svojim značenjem prevazilazio granice Crne Gore i jasno potvrđivale visoki ugled koji Crna Gora i njen vladar tada uživao.

( iz govora Nj.V. Kralja Nikole prilikom proglašenja za Kralja)

Dragi moji Crnogorci!

Svagda sam bio proniknut vjerom u plemenitost svojega naroda, a plemenit može biti samo junak; svagda sam vjerovao u njegovu odanost meni i mome domu, a takav može biti samo čestit narod; nikada nijesam posumnjao u rodoljubive osjećaje njegove, a to stoga što je svagda priskakao u pomoć rodu svome i za njega krv lio. Vaši osjećaji, vjerni moji, izraženi sada meni, prilikom ovoga našeg trostrukog slavlja, došli su, da me u toj vjeri mojoj još više učvrste.

Ja se radujem što je tako. Ta je radost tolika da je moja duša slaba da joj stanem na put da se ona oda.

Prelistavajući listove naše bliže i dalje prošlosti, našli ste puno lijepih riječi da za napredak Crne Gore za ovo pedeset godina blagodarite meni. Koliko od toga meni pripada, izmjeriće potomstvo, a ja ću sada da kažem i vama i potomstvu da sam ja mogao uspijevati, koliko sam uspijevao, samo sa ovakvim narodom, a na temelju koji su u ovoj zemlji udarili mudri i slavni gospodari, moji prethodnici.

Narod moj, jak duhom, jak mišicom, junački izdržljiv i svjestan svoje velike prošlosti, a poslije i složan oko moga prijestola, on je bio ona rodna zemlja, koja je posijano zrno sa ljubavlju pritisla na svoje grudi, i poslije donijela plod, koji je mnogostruko nagradio vrijednoga sijača. Bez te i take zemlje uginulo bi svako zrno....

Brojnim svečanostima obilježeno 110 godina

Crna Gora, a posebice Cetinje prošle godine su nizom izložbi i drugih kulturnih događaja obilježili značajan jubilej. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Jovan

Zašto ne postavite ostatak Nikoline besjede nego ste stavili tri tačke? :) Koga interesuje šta nam kralj dalje poručuje neka pogleda u Glasu Crnogorca od 19. avgusta 1910. dostupno je na internetu na sajtu Narodne biblioteke. Nadam se da ćete mi objaviti komentar ako nemate šta da krijete. Pozdrav