5 °

max 9 ° / min 4 °

Subota

04.12.

9° / 4°

Nedjelja

05.12.

8° / 4°

Ponedjeljak

06.12.

8° / 5°

Utorak

07.12.

7° / 0°

Srijeda

08.12.

6° / -2°

Četvrtak

09.12.

10° / 6°

Petak

10.12.

7° / 4°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Muzej vlasnik predmeta ustupljenih Mitropoliji na čuvanje: Crkva, međutim, nikada nije dozvolila kontrolu predmeta

Istorija

Comments 4

Muzej vlasnik predmeta ustupljenih Mitropoliji na čuvanje: Crkva, međutim, nikada nije dozvolila kontrolu predmeta

Autor: Antena M

  • Viber

Prilikom preuređenja Državnog muzeja na Cetinju 1946, poznato je da je jedan broj predmeta ustupljen na čuvanje Crkvenom muzeju. Mahom su posrijedi bili predmeti koji su nekad bili u vlasništvu dinastije Petrović Njegoš.

Ono što, međutim, nije poznato pojedinima, ili barem odbijaju da se upoznaju s činjenicama, jeste da je Muzej na Cetinju i dalje vlasnik ustupljenih predmeta. 

U dokumentu koji je NMCG poslao Mitropoliji 1966, podvlači se da je Državni muzej vlasnik predmeta, te da će povremeno vršiti kontrolu nad privremeno ustupljenim stvarima.

Upravi Cetinjskog manastira se napominje i da ih NMCG može uzeti natrag ako Crkva ne bude mogla da ih održava stručno i uredno!

Na spisku, u koji smo imali uvid, između ostalog su raskošno ukrašene mitre Sv. Petra, vladike Danila, mitropolita Visariona, arhijerejska štaka Petra II od slonove kosti, putiri optočeni dragim kamenjem, panagije od zlata i tako redom.

Druga, manje poznata činjenica jeste i da Crkva nikada nakon ovoga nije dozvolila Muzeju da obavi uvid u stanje ovih artefakata.

Kako Antena M pouzdano saznaje, Muzej nije mogao izvršiti reviziju, čak ni kada je organizovan kompletan popis muzealija. 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

flamantes

Odavno je poznato da se eksponati slani za izložbe u vrijeme SFRJ uglavnom nijesu vraćali, nego su otuđivani i danas se nalaze u muzejima i privatnim zbirkama po Beogradu. Sve pokradeno i oteto se treba vratiti, a lupeži kazniti, raspisati međunarodne potrage za pokradenim predmetima.

Rosa Luksemburg

Dobro je sto postoje dokumenta, pa se zna sto je u manastiru. Mada vjerujem da pola toga fali. Zato i ne dozvoljavaju kontrolu. No doci ce vrijeme da i popovi poloze racune za svo zlato i drago kamenje drzavne svojinne Crne Gore koji toboz cuvaju. Bit ce iznanedjenja.